У Товаристві «Знання» України відбулося перше засідання Конституційного клубу. Його учасники під головуванням судді Конституційного Суду у відставці Володимира Кампо обговорили проблеми дотримання і порушення правових норм на окупованих територіях — у Криму та на Донбасі.

Відкриваючи засідання, політв’язень Кремля Володимир Балух зазначив, що на анексованому Росією півострові, де він народився і де за публічну проукраїнську позицію за сфальшованим звинуваченням був заарештований, замість законів працюють «лекала ФСБ».

Нагадаємо, що активіста, з будинку якого окупаційна влада кілька разів знімала та вилучала український прапор і який демонстративно відмовився прийняти громадянство РФ, звинуватили в «незаконному зберіганні зброї, її основних частин, боєприпасів». У серпні 2017-го патріот був засуджений до 3 років і 7 місяців позбавлення волі. Володимир Балух розповів, що в його сфабрикованій кримінальній справі є формулювання, котрі не мають нічого спільного з правовими нормами.

— Мене звинуватили в тому, що «в неустановленное время, в неустановленном месте, при неустановленных обстоятельствах приобрел и хранил запрещенные вещества». Та ще й зберігав не де-небудь, а на горищі оселі під прапором України, — каже Володимир Григорович. Він також розповів, як від чиновників та працівників ФСБ на зауваження щодо порушення прав людини чув одне і те ж: «Ми робимо те, що нам каже Путін».

Голова правління Товариства «Знання» України, член-кореспондент НАПНУ Василь Кушерець наголосив, що в «умовах постправа і постправди» визначальною для майбутнього держави і суспільства залишається активна позиція кожного громадянина.

— Ми переможемо тоді, коли будемо людьми з активною позицією і українським серцем, — каже він. — Активна частина суспільства має продукувати моральних авторитетів і гуртуватися навколо них.

Учасники засідання зазначали, що в умовах гібридної війни, яку веде проти України Російська Федерація, та окупації нею частини українських територій потрібна широка конституційна просвіта, культура та свідомість. Виховувати їх і є головним завданням Конституційного клубу.