Цього тижня Україна запозичила гривню за рекордно низький відсоток. Такий наголос зробив Прем’єр-міністр Олексій Гончарук у відеозверненні, оприлюдненому на персональній сторінці у Фейсбуці. «Нашій країні починають вірити, — прокоментував він цей факт. — І якщо порівняти з минулим роком, то це запозичення вже майже вдвічі дешевше. Це свідчить про те, що довіра до держави повертається, що економіка продовжує зростати. Про те, що обсяг інвестицій, які щодня заходять у нашу країну, збільшується. Інфляція рекордно низька, а гривня рекордно висока. Нашій національній валюті починають довіряти. І якщо це не позитивні зміни для нашої економіки, то я в ній повний профан».

Глава уряду звернувся до громадян після того, як соціальними мережами протягом вечора масово поширилася інформація про те, що Прем’єр-міністр начебто подає у відставку через оприлюднення аудіозаписів, зроблених за допомогою пристрою для підслуховування. Їх буцімто зроблено під час неофіційної наради з представниками Національного банку в офісі глави Кабміну. Говорили про курс долара та економічні питання перед зустріччю з главою держави. У середу, пізнього вечора, прес-служба Кабінету Міністрів розмістила дуже лаконічну заяву про те, що не має жодної інформації стосовно справжності аудіо- чи відеозаписів, розповсюджених у мережі Інтернет. Водночас, поінформувала й про те, що заява про відставку Прем’єр-міністра не відповідає дійсності.

А вже в четвер уранці Прем’єр-міністр опублікував своє відеозвернення. У ньому він не робить жодних заяв про автентичність запису і ніяк не коментує змісту розмови. Однак наголошує: «Із самого початку проти команди Президента й уряду працюють багато людей, яким хотілось, щоб нам нічого не вдалося. Щоб Україні не вдалося». За словами О. Гончарука, йому разом із командою пророкували економічні катастрофи, дефолти, падіння гривні, неможливість побудувати відносини з міжнародними партнерами, але «все це виявилося брехнею». Масовані медіаатаки в соціальних мережах та ЗМІ, спрямовані проти уряду, його очільник схильний вважати хорошим знаком. Мовляв, «це свідчить про те, що наша команда на правильному шляху». «Ми перекрили вже багато корупційних потоків та схем і не даємо грабіжникам продовжувати обкрадати країну, — підкреслив О. Гончарук. — Вони вже втратили мільйони гривень тіньового доходу і щодня надалі їх втрачатимуть. Вони марно намагаються їх відновити. Не вийде. Звертаюся до тих, хто бореться разом із нами і хто переживає за нас, — все буде добре. Нас не злякати. Щодня ми будемо прикривати нові й нові схеми для того, щоб корупція перестала точити нашу країну зсередини. Наша команда працює над тим, щоб кожен українець відчув зміни якнайшвидше. Боротьба триває, і я впевнений у нашій перемозі».

Офіційного коментаря від партії «Слуга народу», силами якої фактично й призначено діючий уряд, поки що немає. А тим часом в Інтернеті поширюється інформація про те, що два оприлюднені файли — це начебто тільки початок. Усього їх нібито існує 14 і їх мають намір оприлюднити.

***

На офіційному сайті Управління державної охорони повідомляється, що інформація про «злив» аудіозапису з нібито наради Прем’єр-міністра Управлінням державної охорони України, а також про здійснення охоронним відомством прослуховування вищих посадових осіб не відповідає дійсності.

«Наголошуємо, що військовослужбовці Управління державної охорони та інші уповноважені державні органи здійснюють повний комплекс регулярних технічних заходів, які спрямовані на попередження будь-якої можливості прослуховування посадових осіб, щодо яких здійснюється державна охорона», — йдеться в повідомленні.