На знімку: (справа наліво) Олексій Петріченко, Олексій Гетманенко, Олександр Канцідайло і Андрій Манькут.

Як триває боротьба з тіньовою економікою, зокрема з нелегальними автозаправками і гральним бізнесом на Закарпатті, розповіли журналістам в.о. голови ОДА Олексій Гетманенко та керівники правоохоронних структур.

— Створено робочу групу, до складу якої входять співробітники Нацполіції, прокуратури, податкової служби, ДСНС, ДАБІ, Держпраці та інших установ. Вони проводять масштабні та раптові перевірки в різних районах. Моя позиція така: всі нелегальні автозаправки та гральні заклади повинні припинити діяльність, всі тіньові схеми ринку нафтопродуктів повинні бути ліквідовані, а їх учасників притягнуто до відповідальності, — цитує очільника Закарпатської області прес-служба ОДА. — Люди повинні купувати якісне пальне і лише в ліцензованих нафтотрейдерів. Що стосується ігрових закладів, то організатори азартних ігор, які отримують кримінальні доходи, також відійдуть у минуле.

Голова ОДА звернувся через засоби масової інформації до підприємців із закликом вести бізнес чесно і прозоро. Адже нині суспільство прагне кардинальних змін, тож почнімо кожен із себе, думаючи про державу, майбутнє наших дітей, добробут нації і нашого краю. На підтвердження сказаного навів слова відомого американця Генрі Форда: «Бізнес, в якому немає нічого, крім грошей, — поганий бізнес!».

Як зазначив начальник поліції області Олександр Канцідайло, з 26 грудня по 15 січня міжвідомчою групою з питань протидії нелегальній діяльності автозаправних станцій та автогазозаправних пунктів на території області припинено діяльність 43 АЗС.

Зареєстровано два кримінальні правопорушення щодо реалізації незаконно виготовлених нафтопродуктів. Загалом правоохоронцями вилучено 28 тонн пального на суму 879 тисяч гривень. 

Припинено діяльність 349 закладів, в яких надавалися послуги забороненого в Україні грального бізнесу. Під час обшуків вилучено 272 одиниці грального обладнання, зокрема 214 комп’ютерів, вісім гральних апаратів, три столи для гри в покер, 74 одиниці іншого грального обладнання. За даними фактами розпочато 14 кримінальних проваджень. Десятьом особам слідчі оголосили про підозру в скоєнні злочинів такої категорії. Після завершення досудового розслідування кримінальні провадження буде скеровано до суду.

У свою чергу начальник облДФС Олексій Петріченко поінформував, що з початку року оперативним підрозділом фіскалів припинено діяльність чотирьох АЗС, що здійснювали діяльність без необхідної дозвільної документації. Із незаконного обігу вилучено 14,6 тонни пально-мастильних матеріалів на суму 485 тисяч гривень та вилучено автозаправні комплекси орієнтовною вартістю 900 тисяч гривень. А ділками самостійно демонтовано 14 незаконних АЗС.

Насамкінець в.о. прокурора області Андрій Манькут наголосив, що торік на Закарпатті викрито злочинну організацію, учасники якої налагодили роботу мережі незаконних гральних закладів. Десяти мешканцям краю прокуратура погодила підозру. Під час слідства зібрано докази того, що фігуранти злочину в період з вересня 2018 року по теперішній час налагодили роботу підпільних гральних закладів на території міст Ужгорода, Чопа, Виноградова, Ужгородського, Виноградівського та Тячівського районів.

Здебільшого азартні ігри велися на комп’ютерних симуляторах. Усі заклади були замасковані під інтернет-клуби.

Загалом правоохоронцями проведено 57 обшуків та 92 огляди. За їх результатами вилучено значні суми готівки (1600 доларів США, 760 євро, майже 138 тисяч гривень), понад 660 одиниць комп’ютерної техніки, 249 одиниць іншого обладнання, два гральні столи в покер, записники і чорнову документацію. Зазначене майно визнано речовим доказом і на нього накладено арешт.

Наостанок журналісти мали змогу поставити запитання. Їх цікавило, хто стоїть за незаконними АЗС у краї, в яких районах найбільше фіксується нелегальних АЗС та ігрових закладів, за якими характеристиками їх виявляють та чому після закриття вони через деякий час знову починають незаконно функціонувати.

На всі запитання було надано відповіді, а Олексій Гетманенко резюмував: «Ми створили робочу групу, до якої залучили багато структур, щоб не було жодних «прикривань». І якщо хтось із ділків сподівається перечекати, то хочу їх запевнити, що через тиждень-два обладнання незаконних АЗС демонтують і ми поставимо велику жирну крапку в їх нелегальній діяльності».

Ужгород.

Фото прес-служби ОДА.