Секретар Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, член депутатської фракції Політичної партії «Голос» Володимир Цабаль вважає, що уряд має оприлюднити методологію визначення чисельності населення України.

«37 мільйонів 289 тисяч — оцінка чисельності населення України. Таку цифру представив міністр Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет. У розрахунок не бралися тимчасово окуповані території Донецької і Луганської областей та Крим. Озвучена цифра, швидше за все, близька до дійсності», — цитує парламентарія прес-служба фракції «Голос».

Водночас Володимир Цабаль наголосив: щоб використовувати ці дані, потрібно вивчити і зрозуміти повну методологію отримання, агрегації та аналізу даних, а також здійснити широкий професійний аналіз повного масиву даних з детальною перевіркою на точність.

«Адже агреговані дані можуть бути точні, а «зрізи» — ні. А саме «зрізи» — це найважливіше в демографічній статистиці, — зауважив депутат. — Як практик, що тривалий час використовував «великі дані» мобільних операторів, банків, роздрібних мереж тощо, розумію, що за хорошої методології і комбінування даних з різних джерел можна добитися дуже високої точності і гранулярності. А можна і не добитися. Саме тому методологія і перевірка дуже важливі. Протягом наступних кількох тижнів повинні бути опубліковані точна, покрокова, методологія отримання цієї оцінки чисельності населення і детальна розбивка — конкретно по областях, районах чи містах. Ці дані потрібні, щоб у майбутньому держава правильно і справедливо приймала рішення — розподіл державних коштів, будівництво доріг тощо».

Парламентарій також зазначив, що уряд прогресивно використовує сучасні методики, за рахунок яких можна зекономити державний бюджет України. «А ці кошти можуть піти на зарплати, пенсії чи інші соцвиплати. За словами міністра, з передбачених на перепис у бюджеті-2020 3,4 мільярда гривень 2 мільярди було перенаправлено на інші статті видатків, такі як медицина, — сказав Володимир Цабаль. — Як секретар Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, можу підтвердити це. Не хочу забігати наперед і говорити вже тепер, що за-пропонований підхід до оцінки демографічної ситуації може стати альтернативою і абсолютно безболісно замінити традиційний перепис населення. Але, щонайменше, він може стати хорошим «доповненням» до більш традиційних методів. Щоб зробити фінальний висновок, потрібно дочекатися підтвердження методології, можливості одержання детальних розбивок, які міг би дати перепис, — конкретно по містах, регіонах чи ОТГ, — а також можливості одержання додаткових демографічних даних».

Фото: radiosvoboda.org