Виставка робіт знаменитого угорця, де представлені 70 збільшених фото та ескізи його авторства, називається «Забарвлене сонячне світло». 

На жаль, Друга світова понищила багато шедеврів автора, які прикрашали велику кількість будинків в Угорщині та інших країнах Європи. Але низка шедевральних робіт ще залишилася на будівлях на його батьківщині та деінде. Чернівецьку виставку відвідав і Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаї.

Як розповіли відвідувачам, Мікша Рот народився 1865 року в сім’ї Жігмондта Рота та Марії Дуллер. Батько і дідусь працювали майстрами художнього скла. Професію малювання на склі набув у майстерні свого батька. У 1885 році він заснував перший незалежний інститут вітражистів. Спочатку творив у класичному стилі, потім опанував модерн та арт-деко.

Мікша Рот нагороджений численними національними та зарубіжними відзнаками і Державною золотою медаллю в галузі декоративно-прикладного мистецтва. Потім йому вручили срібну медаль на Всесвітній виставці в Парижі в 1900 році, а пізніше ще й золоту на виставці в Турині.

За свої досягнення отримав від імператора Австро-Угорщини звання лицаря ордену Франца Йосифа. Вітражі майстра прикрашають будівлю парламенту, палац Грешама, нині готель «Чотири сезони», колишній Австро-Угорський банк, Музичну академію та багато інших будівель. Його руки також найбільша публічна мозаїка Будапешта на площі Сервіто, фасад будинку колишнього Турецького банку. Разом з Жігмоном Вайдою він розробив ще й мозаїки для купальні Сечені та мавзолею Деака і Кошута. Та мозаїку аркади кладовища на вулиці Фіумеї.

Чернівці.