У перший день грудня в приміщенні Будинку культури с. Джурів відбулася спільна позачергова виїзна сесія Попельниківської, Тучапської, Джурівської та Новоселицької сільських рад, на порядок денний якої внесено на розгляд  лише один пункт: «Про можливість внесення змін до перспективного плану формування територій громад Снятинського району Івано-Франківської області, на підставі Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей)» №2189 від 30.09.2019. А передувало  проведенню сесії велике невдоволення громад чотирьох населених пунктів:  Тучапи, Попельники, Джурів та Новоселиця Снятинського  району, які представники Івано-Франківської влади  хочуть примусово приєднати  до Заболотівської ОТГ. 

Щоб вислухати думки з цього приводу, на позачергову сесію прибули: голова Снятинської районної ради Іван Угрин, керуючий справами апарату районної ради Петро Гнідан, заступник керуючого справами, начальник юридичного відділу Дмитро Савич, керівник апарату Снятинської РДА Вікторія Клипич, начальник юридичного відділу Снятинської РДА Марія Драбчук, народний депутат України Володимир Тимофійчук, депутат обласної ради Богдан Тимофійчук, голова сільської ради с. Тучапи Галина Маценко, голова сільської ради с. Попельники Іван Глібчук, голова Джурівської сільської ради Степан Николюк, голова Новоселицької сільської ради Василь Жмендак, депутати районної ради Григорій Вівчарук, Василь Гаврилюк, Петро Миронюк, Іван Марусяк, члени виконкомів і депутати сільрад, священнослужителі, просвітяни, громадські активісти та всі небайдужі жителі чотирьох населених пунктів. 

Розпочав сесію голова сільської ради с. Джурів Степан Николюк, який ознайомив присутніх з порядком денним та запросив до слова свого колегу   голову сільської ради с. Попельники  Івана Глібчука.

«У далекому 1991-му, 28 років тому, на Всеукраїнському референдумі 90,32% українців проголосували за Незалежність України. Символічно, що саме цього дня ми зібралися тут, щоб відстояти свою територіальну незалежність. Ми маємо право на самовизначення свого рідного Покутського краю. Процес децентралізації впроваджений у 2015 році урядом тодішнього Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка й триває до сьогодення. Він регулюється Законом України  «Про добровільне об’єднання територіальних громад», який гарантує, що об’єднання відбуватиметься за принципами прозорості, законності, добровільності та відкритості. Для того, щоб викласти інформацію достеменно, нам потрібно пригадати, що в 2015 році без відповідних погоджувальних рішень з сільськими радами, за пропозицією Снятинської РДА,  Івано-Франківська ОДА подала пропозицію до Івано-Франківської обласної ради про затвердження перспективного плану формування території Івано-Франківської області, (в тому числі і Снятинського району), згідно з якою села Джурів, Новоселиця, Попельники, Тучапи віднесли до Заболотівської ОТГ.

Ця пропозиція була підтримана Івано-Франківською обласною радою 24.07.2015 -- назва рішення №1722-36/2015 «Про перспективний план формування територій громад області» та  затверджена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13 жовтня 2015 р. №1077-р. Після місцевих виборів,  які відбулися 25.10.2015 року, вивчивши думку жителів наших громад, проводячи громадські слухання, обговорення на сході села, подворові обходи, в травні 2017 року депутатами сільських рад на сесіях рад були прийняті рішення, відповідно до яких Джурівська, Новоселицька, Попельниківська та Тучапська сільські ради, згідно з перспективним планом формування територій громад Івано-Франківської області, повинні входити до Снятинської об’єднаної територіальної громади. Зазначена пропозиція була направлена до Івано-Франківської ОДА, яка подала пропозицію до Івано-Франківської обласної ради, і та, в свою чергу, прийняла схвальне рішення (№867-22/2018 від 22. 06. 2018 р.) Це рішення, затверджене розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21.11.2018 року №1035-р, на даний час є чинним і відповідно до якого Джурівська, Новоселицька, Попельниківська та Тучапська сільські ради згідно з перспективним планом мають входити до Снятинської об’єднаної територіальної громади. З того часу жодної суспільної напруги не виникало, що свідчить саме по собі  про те, що громадська думка збігається з прийнятими рішеннями влади.

Однак, після президентських та парламентських виборів в Україні у 2019 році, новий уряд та Верховна Рада розпочали процес завершення децентралізації зі змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Так, 30.09.2019 р. під номером №2189  у Верховній Раді зареєстрований законопроект про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (у частині, що стосується спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад областей). Цей законопроект прийнятий Верховною Радою 12 листопада 2019 року за основу із скороченням процедури підготовки до другого читання.

Зміни в законодавстві передбачають, що перспективний план формування територій громад області затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням відповідної обласної державної адміністрації, і уже без погодження обласної ради, що, фактично, суперечить принципам добровільної децентралізації влади. Згідно з нормами цього законопроекту такі села, як Джурів, Новоселиця, Попельники та Тучапи теоретично Івано-Франківська обласна державна адміністрація зможе повернути із Снятинської ОТГ до Заболотівської ОТГ самостійно, без попереднього погодження із жителями цих сіл. 

Сільські голови та депутати названих сільських рад 26.11.2019 року вже скерували два звернення з проханням не змінювати існуючий Перспективний план формування територій ОТГ до Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука, народного депутата України Володимира Тимофійчука та голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Дениса Шмигаля, оскільки стурбовані інформацією щодо можливих змін у Перспективному плані формування територій Івано-Франківської області. 

Однак 29 листопада 2019 року  зміни до Перспективного плану формування територій щодо віднесення сіл Джурів, Новоселиця, Попельники та Тучапи схвалені міжвідомчою регіональною робочою групою при Івано-Франківській обласній державній адміністрації», -- так про причину зібрання позачергової сесії  розповів Іван Глібчук, сільський голова Попельників

Також до слова був запрошений депутат Івано-Франківської обласної ради Богдан Тимофійчук, який розповів про зустріч із Денисом Шмигалем, головою Івано-Франківської ОДА.  Очільник ОДА пообіцяв, якщо вищезгадані села відійдуть до Заболотівської ОТГ, то він посприяє у реконструкції аварійного мосту в с. Джурів, завершить розпочаті роботи джурівської дороги, яка пролягає через ліс і має  сполучення із селами Тростянець, Іллінці та смт Заболотів. Також пообіцяв, що з часом у смт Заболотів курсуватиме маршрутка. 

Ця інформація викликала бурхливе і негативне обговорення у залі. Кожен з присутніх, за бажанням, висловлював свої думки з приводу ситуації. Люди налаштовані категорично проти об’єднання із Заболотівською ОТГ, адже більшість населення працює у місті Снятині, також у даному напрямку щогодини курсує маршрутка Новоселиця -- Снятин; сюди в разі надзвичайних випадків відремонтованою дорогою (посприяли  в проведенні ямкового ремонту депутат облради  Богдан Тимофійчук та народний депутат Володимир Тимофійчук) набагато швидше, ніж із смт Заболотів, приїдуть «швидка допомога», пожежне авто. Та й по медичну допомогу ці люди завжди звертаються до Снятинської поліклініки та Снятинської ЦРЛ. Богдан Тимофійчук разом із депутатом Верховної Ради Володимиром Тимофійчуком пообіцяли громаді, що докладуть усіх  зусиль, щоб перелічені села ввійшли до складу Снятинської ОТГ.

«У різні віхи історії наш український народ багато чого пережив, вистраждав. Нагадати хоча б події далекого 1951 року, коли тодішньою владою було видане розпорядження, щоб населення села Тучапи примусово вивезти в Миколаївську область. Пригадується розповідь очевидців, коли жінка випікала хліб у печі, в село прийшли енкаведисти й почали руйнувати її будинок. Хліб ще допікався у печі, а від будинку залишилися руїни…  Таких спогадів багато, але причетними до таких подій були люті вороги України, засланці, зайди. А що відбувається зараз? Живучи у 21-му сторіччі, на європейському континенті, де кожній людині гарантується право вибору, висловлювання власної думки та інших прав, до вас не прислухаються і не чують. Наголошую, що кожна громада має право захищати свої інтереси, а влада має прислухатися до людей», -- з підтримкою звернувся до людей голова Снятинської районної ради Іван Угрин. Також того дня виступили голови сільських рад чотирьох населених пунктів. 

Окремо хотілося б процитувати голову Тучапської сільської ради Галину Маценко: «Сьогоднішня сесія -- це крик душі. Адже неодноразово ми спільно з депутатами сільської ради та депутатом районної ради проводили  сесії з цього питання, скликали  схід громадян, на яких завжди звучала однозначна відповідь: Тучапська громада -- за Снятинську ОТГ! І, здавалося б, нас почули, та прийшла нова влада, і все змінилося… Основним аргументом, чому нас хочуть приєднати до Заболотівської ОТГ є, як його назвали нам у Івано-Франківську,історичний.  Якщо заглянути а минуле, то колись наше село входило до Заболотівського району, але це, наголошую, було а минулому. Тепер 12% нашого населення працює у Снятині, 26 дітей навчаються у Княженському ліцеї; у нас налагоджено сполучення зі Снятином та існує безліч інших переваг, про які довго говорити». 

Щоб показати своє бачення даної ситуації, також виступили отець Ярослав, настоятель Джурівського храму Воздвиження Чесного Хреста, депутати сільських та районних рад, громадські активісти та небайдужі люди, й у всіх звучали нотки невдоволення. 

Завершилася сесія прийняттям рішення про вхід сіл Тучапи, Попельники, Джурів та Новоселиця до Снятинської ОТГ, яке підтримали всі депутати одноголосно. Це рішення направлене  Президенту України Володимиру Зеленському, Прем’єр-міністру України Олексію Гончаруку, у Міністерство розвитку громад та територій України, Івано-Франківську ОДА, яким висловлена однозначна позиція щодо недопущення внесення змін до чинного Перспективного плану формування територій Івано-Франківської області, що передбачає належність цих сіл до Снятинської ОТГ. 

Насамкінець мені б хотілося звернути увагу на слова голови Джурівської сільської ради Степана Николюка: «Хіба можливо таке, що в нинішній час, нас, наче  отару овець, можна загнати туди, куди забажає вище керівництво? Дуже образливо відчувати кожному з нас, що теперішня влада не хочеться рахуватися з нашими думками. Образливо, дуже образливо…»

Снятин.