У Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі у Києві напередодні відзначення першої річниці інтронізації митрополита Київського і всієї України Епіфанія у неділю, 2 лютого, відбулася урочиста літургія (на знімку). На ній предстоятелю ПЦУ співслужили архієреї та духовенство з усієї України, а також представники Вселенської патріархії, Олександрійського патріархату, Елладської православної церкви та монастирів Святої Гори Афон. Як повідомляють у прес-службі ПЦУ, до Києва завітала делегація Вселенського патріархату у складі митрополита Гальського Еммануїла, митрополита Адріанопольського Амфілохія та другого секретаря Священного Синоду Константинопольської церкви диякона Григорія. Від Афонського монастиря Пантократор Його Блаженство відвідали ігумен Гавриїл та єромонах Микита. Лагадську митрополію Елладської православної церкви представляли архімандрити Петрос, Панайотіс та Димитріос.

Високоповажні гості наприкінці літургії висловили вітання на адресу митрополита Київського і всієї України Епіфанія — від імені Вселенського Патріарха Варфоломія I митрополит Гальський Еммануїл, від Блаженнішого Папи і Патріарха Олександрійського і всієї Африки Феодора II єпископ Вавилонський Феодор, від Елладської православної церкви митрополит Адріанопольський Амфілохій.

Предстоятель ПЦУ висловив щиру подяку представникам автокефальних церков, які прибули до Києва, та наголосив на важливості визнання автокефалії Православної церкви України і незворотності цього процесу. Він також зазначив, що незалежна церква України постала та зростає завдяки трудам єпископату, духовенства та мирян.

— Тож продовжимо наполегливо працювати, щоб усі православні українці об’єдналися навколо Київського престолу. Спільними зусиллями ми і надалі будемо будувати церкву, відкриту для всіх, щоб іти шляхом, який веде до спасіння, — сказав блаженніший владика.

Напередодні митрополит Київський і всієї України Епіфаній провів зустріч із Державним секретарем США Майклом Помпео під час його візиту до Києва. На зустрічі, що відбулася на території Михайлівського Золотоверхого собору, глава ПЦУ повідомив про утиски та переслідування священнослужителів і вірян Православної церкви України в окупованому Криму та в так званих ДНР/ЛНР. Блаженніший владика подякував американській стороні за підтримку України на її шляху демократичних реформ і закликав посилювати санкційний тиск на РФ до повного звільнення нею окупованої частини України. Під час зустрічі було також обговорено питання зміцнення двосторонніх контактів.

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній разом із делегацією із США, у складі якої — Тимчасовий повірений у справах Сполучених Штатів Америки в Україні Крістіна Квін, виконувач обов’язків помічника Державного секретаря США з питань Європи та Євразії Філіп Рікер, речниця Держдепартаменту Ортегус Морган та старший радник Держсекретаря Мері Кіссел вшанували пам’ять полеглих українських бійців і поклали квіти до Стіни Пам’яті, що біля Михайлівського Золотоверхого собору.

Нагадаємо, що предстоятель ПЦУ Епіфаній і Держсекретар США Майкл Помпео вже зустрічалися у жовтні минулого року у Вашингтоні під час офіційного візиту митрополита до США.

Фото надано прес-службою Православної церкви України.