Скажімо, в цих нотатках зафіксовано те, що до 1940-го населений пункт мав назву Новини Чеські, бо заснували його в 1869 році чеські поселенці. І зробили це в долині, оскільки вище не могли докопатися до води — глибина криниць тут сягає понад 20 метрів. Перші будинки споруджували з глини, згодом — із дерева. На 1911-й у селі було 56 дворів та 267 жителів.

У роки Першої світової війни у хаті чеха Патера розміщався штаб Південно-Західного фронту — командувач генерал О. Брусилов. Чому командування обрало саме цю оселю?

У 1910-му у Новинах почали виготовляти цеглу, і багато десятиріч у селі функціонував цегельний завод, тож новинці споруджували цегляні будинки. Один із свідків тих часів — хата, на причілку якої вимуровано «1912» — рік завершення будівництва.

У 1947-му чехи виїхали з села. Щоправда, залишилося дві сім’ї: Бучеки і вдова Шоурекова. Перед від’їздом на батьківщину чехи поселяли в своїх будинках переселенців із Польщі. Коли ж вони залишили село, їхні будівлі почали займати переселенці зі Словаччини, яких у Новинах нарекли «гуцулами».

У 1944 році в селі було 100 так званих чеських будинків. Нині з цієї сотні залишилося лише 40, хоча люд мешкає тільки у 25 оселях, а ще 15 залишаються напіврозвалені. Загалом у селі нині 94 хати, а заселені 64 та ще два чотириквартирні будинки. У цьому сільському архітектурному ансамблі на увагу заслуговують будинки, споруджені чеськими майстрами для своїх сімей. Мабуть, варто наголосити: ще на початку минулого сторіччя чехи зводили такі просторі будинки, до яких і сьогодні не всі з нас звикли. І навіть аргументи про економію не переконають у тому, що великі оселі — це зайве.

У Новинах в сорокових роках минулого сторіччя оселилося 50 переселенців із Польщі. Згодом майже всі виїхали. Втім, спільне проживання представників трьох-чотирьох слов’янських народів дає підґрунтя стверджувати, що Новини — свого роду інтернаціональна столиця Млинівщини.

А ще Ростислав Купчак провів обстеження чеського кладовища, зафіксував стан пам’ятників і хрестів на могилах, а також могил, на яких немає пам’ятників чи хрестів: одні час зруйнував, інші — вітри та буревії, а відновити — нікому. До речі, на кладовищі — 50 чеських могил, а саме воно в досить непривабливому стані. Родичів-нащадків тих, хто спочиває вічним сном у Новинах, немає, або ж вони далеко за кордоном, а в місцевих людей начебто своїх клопотів вистачає. Щоправда, є могили і пам’ятники в ідеальному стані.

Млинів Рівненської області.

Фото автора.