У таблиці наведені ключові моменти.

Зокрема, нафти і конденсату вдалося отримати на 4,7 відсотка більше, ніж 2018-го, завдяки чому торік збільшився загальний видобуток цієї сировини в Україні. Видобуток газу 2019-го становив 1,16 млрд м3, збільшившись на 7,5 відсотка. Про це йдеться в оперативних виробничих результатах за четвертий квартал і дванадцять місяців 2019 року, що були оприлюднені днями.

Серед важливих показників — середньодобовий видобуток нафти і конденсату зріс на 4,6% до 4,15 тис. т/добу порівняно з показником 2018 року — 3,97 тис. т/добу. Середньодобовий видобуток газу також продемонстрував збільшення з 2,96 млн м3/добу до 3,18 млн м3/добу.

Важливо зазначити, що компанії вдалося досягти таких позитивних виробничих результатів в умовах обмежених інвестиційних ресурсів завдяки низці операцій на наявному фонді свердловин: переходу на нові продуктивні горизонти, оптимізації капітальних і поточних ремонтів перспективних свердловин, заміні критично зношеного обладнання.

У компанії триває проєкт із упровадження дистанційного моніторингу роботи свердловин, обладнаних електровідцентровими насосами (ЕВН). 2019 року в систему додано 84 свердловини, і зараз вона охоплює 196 свердловин.

Загалом за минулий рік «Укрнафта» провела сім операцій гідророзриву пласта, завершила капітальний ремонт (КРС) на 160 свердловинах, здійснила 57 операцій з інтенсифікації видобутку та вивела з бездіяльності 121 свердловину.

За допомогою цих заходів компанії вдалося отримати додатково 173,4 тис. т нафти і конденсату і 138,1 млн м3 природного газу.

«Цей результат — заслуга всієї команди, — переконаний заступник голови правління, виконавчий віце-президент з видобутку і переробки Маврікій Калугін. — Я завжди дивуюся винахідливості та інноваціям, які наші фахівці застосовують для вирішення завдань. Наприклад, я знаю, що грошей недостатньо, але все ж вони здатні розв’язувати проблеми, з якими стикаються щодня. Внаслідок цього нам вдається нарощувати видобуток два роки поспіль. Водночас довгострокове зростання без належного рівня інвестицій неможливе. «Укрнафта» потребує інвестицій на рівні 100 млн доларів на рік. Це дасть змогу нам інвестувати в перспективні проекти і бурити нові свердловини».

У компанії відзначають, що аудійовані фінансові результати будуть опубліковані наприкінці квітня.

Довідка:

ПАТ «Укрнафта» — найбільша нафтовидобувна компанія України. 

Частка товариства у загальнодержавному видобутку нафти з газовим конденсатом за результатами 1 півріччя 2019 року становить 62,7%, частка у загальному видобутку газу — 5,6%. На балансі підприємства перебуває 25 бурових установок, 1891 нафтова і 162 газові свердловини. ПАТ «Укрнафта» володіє 537 АЗС майже в усіх регіонах України. 50%+1 акція товариства належить НАК «Нафтогаз України».