З нагоди річниці інтронізації Блаженніший владика звернувся до повноти ПЦУ та у Святій Софії, історичному осідку київських митрополитів, провів прес-конференцію для українських і зарубіжних журналістів (на знімку). У своєму зверненні він зазначив, що «Українська церква є частиною центральної опори суспільства». На різних етапах свого існування, тоді ж, коли вона втрачала свою києвоцетричність, українська ідентичність перетворювалася на інструмент в руках імперської держави. Під час прес-конференції митрополит Київський і всієї України Епіфаній акцентував увагу на найбільш актуальних питаннях церковного життя. Слово владиці.

Церква має бути єдиною і бути там, де в ній є потреба

— Минулий рік є справді історичним для нашої Української Помісної Православної Церкви. Все, що ми святкуємо, ми здобули завдяки нашій єдності, і цю єдність ми не просто задекларували 15 грудня 2018 року тут, у стінах Софії Київської. Ця єдність дала нам можливість отримати історичний документ — Томос, в якому чітко прописано, що з цього часу ми є автокефальною помісною Українською Православною Церквою, нас внесено у Диптих, і ми посідаємо своє почесне 15-те місце серед помісних церков, і саме це засвідчує, що ми є незалежними, — наголосив митрополит.

Він додав:

— Цей рік був складним, і ми пройшли багато випробувань. Було багато викликів як внутрішнього, так і зовнішнього характеру. Але ми зуміли зберегти нашу єдність. Ми зросли інституційно — протягом року відбулося вісім засідань Священного Синоду, на яких ми утворили багато синодальних управлінь, комісій, які покликані керувати нашою церквою.

Ні — будь-якому насиллю

— Ми останній рік декларуємо, що не повинно відбуватися жодного насилля. Ми не захоплювали і не захоплюємо храми РПЦ в Україні. Ми закликаємо всіх до любові, всіх до миру. Ми відкриті, ми будуємо відкриту церкву, наші обійми відкриті для всіх православних українців, які прагнуть бути в цій церкві і разом її будувати. Ми є молодою церквою, але з глибоким, тисячолітнім, історичним корінням. Звертаємося до тих українців, які ще повною мірою не зрозуміли чи перебувають навіть в омані, із закликом приєднуватися до розбудови автокефальної Української Церкви.

У ПЦУ прогнозують ще одну хвилю переходів з РПЦвУ до ПЦУ

— Протягом останнього року до нас доєдналося майже 600 громад Російської Православної Церкви в Україні. Ті процеси, які ми бачили після вручення Томосу, вони певною мірою призупинилися, і є багато на це причин. Це пов’язано і з певними політичними аспектами. Зараз певні облдержадміністрації блокують перереєстрацію громад. Московський Патріархат намагається будь-яким чином призупинити цей процес через судові позови.

Практично по кожній громаді, яка долучилася до нашої церкви, зараз є відповідний позов з боку РПЦ. Вони лякають людей, створюють штучно конфлікти, роблять картинку, щоб далі тиражувати не тільки в Україні, а й за кордоном. Але ті громади, які долучилися до ПЦУ, вони долучилися в законний спосіб, тому що згідно з українським законодавством кожна релігійна громада має визначитися і обрати той релігійний центр, до якого вона бажає належати.

Є багато громад, які очікують. Я вірю в те, що буде ще одна хвиля переходів з боку Російської Православної Церкви в Україні і приєднання до ПЦУ. Чому я кажу РПЦ? Тому що УПЦ МП згідно з законом повинна перереєструватися в Російську Православну Церкву в Україні. Якщо ви бажаєте мати своїм релігійним центром Москву, то чому не називаєте речі своїми іменами? Назвіть себе РПЦ і не вводьте православних українців в оману.

Автокефальний статус визнають й інші

— За минулий рік після Вселенського Патріархату нас визнали дві помісні православні церкви — Олександрійський Патріархат і Елладська Православна Церква, представники яких беруть безпосередню участь у наших урочистостях в Києві. Я переконаний, що і в наступному році ми отримаємо визнання з боку декількох інших помісних церков. Але Російська Федерація в особі РПЦ робить все, щоб завадити, щоб церкви не визнавали нашого автокефального статусу.

Це ми бачили на прикладі Елладської Церкви. Ієрархія цієї церкви і зараз засвідчує, що чиниться шалений тиск з боку РПЦ. Незважаючи на цей тиск, у наступному році декілька церков обов’язково долучаться до визнання нашого автокефального статусу. Я не буду називати, які це церкви, не буду полегшувати працю наших супротивників. Бо вони, вивчаючи, одразу діють.

Минулої осені я їздив до Сполучених Штатів Америки, де отримав премію патріарха Афінагора з прав людини. Медійний, фаховий та політичний інтерес, з яким зустрічали Православну Церкву України в США означає розуміння важливості ролі нашої церкви в житті українців, а отже, і для майбутнього України та Європи.

І у Вашингтоні, і кілька днів тому в Києві, ми зустрічалися з Державним секретарем США Майком Помпео, говорили про права тих, хто опинився під гнітом окупації в Криму і на Донбасі, права всіх людей, не лише тих, хто ходив би до наших храмів. Це ще одні відкриті двері церкви, в тому числі для складних процесів творення миру, звільнення з чужинницького полону в’язнів й полонених, деокупації та реінтеграції.

Соціальне служіння та митрополичий благодійний фонд

— Церква покликана допомагати тим, хто є її вірними і не тільки. Зараз на теренах східної України триває страшна, неоголошена, але реальна війна — агресія з боку Російської Федерації. Є багато людей, які втратили домівки, є вимушеними переселенцями, тому ми докладаємо багато зусиль, аби наші єпархії на сході України допомагали таким людям. Нині презентуємо два фонди, дві фундації — перша з назвою «Митрополичий фонд Православної Церкви України», який більшою мірою буде відповідати за інституційне становлення ПЦУ. На базі цього фонду створимо Фундацію Мазепи, яка дбатиме про розвиток і соціальне служіння, і займатиметься зв’язками між ПЦУ та суспільством. Зараз ми розробимо цілу концепцію, що стосується соціального служіння, щоб церква допомагала тим людям, які цього потребують.

Серед проектів — створення іконописної майстерні та фундаментальні дослідження

— Зараз, на жаль, у нас немає ще фундаментальних праць з історії української церкви. Є багато досліджень, є багато праць, але у майбутньому ми хочемо створити загальну історію української православної церкви. На базі нашої церкви уже створено Інститут церковної історії, який очолює митрополит Львівський Димитрій. Надалі налагоджуватимемо стосунки з університетами, науковими установами, щоб спільно створити справжній фоліант з історії Української Православної Церкви, написаний об’єктивно. Така історія, яку писали раніше, писалася не в наших інтересах, а інтересах північного сусіда. Ми ж повинні знати справжню історію, вивчати її, щоб у майбутньому не робити помилок.

Крім того, обговорюємо питання створення іконописної майстерні, школи іконопису, де б могли навчати, щонайперше, студентів Київської православної богословської академії. Маємо намір залучати до проекту всіх бажаючих митців, тих, хто по-справжньому розуміється на іконописі, щоб відродили багато того, що було гарного і доброго в нашому українському іконопису.

На завершення прес-конференції митрополит Київський і всієї України Епіфаній зазначив:

— Ми прагнемо, щоб надалі всі православні українці гуртувалися в церкві навколо Христа і навколо єдиної Пресвятої Євхаристії. Також висловлюю нашу подяку і духовенству, яке наполегливо трудиться на своєму місці, і всім вірним нашої помісної Української Православної Церкви. Всі ті сили зла, які збираються і прагнуть нашого розділення та прагнуть нашого знищення, зазнають поразки.

Фото Георгія ЛУК'ЯНЧУКА.