Покупки через мережу Інтернет — доволі звичне явище. Втім, часто люди через свою надмірну довірливість і небажання перевірити інформацію про продавця залишаються і без товару, і без грошей. Останнім часом кількість таких інтернет-шахрайств значно зросла.

Як розповів старший інспектор відділу протидії кіберзлочинам в Тернопільській області Департаменту кіберполіції Роман Свірський, часто звертаються громадяни, які замовляють товар онлайн та оплачують гроші наперед і залишаються ні з чим. І ці випадки непоодинокі. Суми втраченого подекуди сягають десятків тисяч гривень.

Така неприємність сталася зі студентом одного із тернопільських вишів. Хлопець мав намір придбати мобільний телефон. За словами потерпілого, на одному із сайтів він знайшов оголошення про продаж смартфону. Зв’язався  з продавцем, обумовили умови, й тернополянин погодився переказати завдаток за товар. Однак після зарахування готівки телефон шахрая вже був вимкнутий.

Працівники поліції вкотре звертаються з проханням бути уважними та обережними, здійснюючи замовлення через мережу Інтернет, і радять, як не втратити своїх коштів. Насамперед ретельно вивчайте всю інформацію про продавця, інтернет-магазин, шукайте відгуки інших клієнтів, уважно перевіряйте банківські реквізити. Намагайтесь уникати передоплати. Здійснюйте оплату за фактом отримання товару, після його огляду та перевірки у відділенні пошти. Переписку з продавцем ведіть виключно на веб-сайті, де здійснюєте замовлення. Якщо спілкуєтеся через месенджери, не переходьте за іншими посиланнями, які вам надсилають.

У випадку, якщо ви все-таки стали жертвою інтернет-шахраїв, слід максимально зафіксувати дані про них: скріншоти акаунтів, SMS-повідомлень, телефонних дзвінків, номери рахунків, на які здійснювались перекази. Це допоможе правоохоронцям швидше вийти на слід аферистів.

Купуйте через Інтернет обдумано, неквапливо та безпечно!

Тернопільська область.