Вежа для віденського парку розваг «Пратер», виготовлена і змонтована вінничанами.
 


Конструкція «Бутона» і графічний вигляд механізму.

Як помилуватися з висоти історичною частиною міста? Будь-якого! ЮНЕСКО забороняє споруджувати в таких місцях вежі чи висотні споруди. Вихід із ситуації знайшли конструктори вінницького підприємства «Аналог». Нині тут виготовляють підйомний механізм у формі квітки, що розкриває пелюстки. Звідси й назва конструкції — «Бутон».

Що він являтиме собою?

— Задум, на перший погляд, простий, — розповіли на підприємстві. — Визначаємо місце, де можна встановити капсулу з підйомним механізмом. Це може бути площа чи навіть сквер. Невелика територія. Її достатньо для встановлення підйомного механізму. Щоб не псував зовнішній вигляд, накривають капсулою. Вона нагадує клумбу опуклої форми. Виготовляється зі спеціального скла. У капсулі можна розмістити, наприклад, кав’ярню.

У неї заходять туристи. Механізм піднімає їх угору. У такий спосіб відбувається оглядова екскурсія. Після того, як механізм опустився, туристи залишили капсулу... Вимоги ЮНЕСКО не порушено, бо це не стаціонарна споруда.

Але охочі все одно побачили місто з висоти.

Простого тут немає нічого — все складне

На підприємстві вже завершили монтаж металевої конструкції підйомного механізму, тепер встановлюють гідравліку.

Як пояснили на заводі, її замовляли на харківському підприємстві «Моторімпекс». Частину підйомників уже доставлено до Вінниці.

До речі, інженери з «Моторімпексу» будуть консультувати вінницьких фахівців, допоможуть у виконанні найбільш складних операцій.

На запитання, що найскладніше в роботі зі створення «Бутона», фахівці відповіли так: «Усе складне. Простого тут немає нічого».

Скло для капсули використають спеціальне, таке виготовляють у Києві. Воно різних форм і конфігурацій. Креслення робили фахівці «Аналога».

На заводі прогнозують, що навесні, коли розквітнуть справжні квіти і розкриє пелюстки й їхній «Бутон», розпочнуть випробування системи. Якщо не виникнуть непередбачувані ситуації.

Стверджують, що не знають аналогів такого механізму.

Де був пам’ятник імператриці

«Бутон» виготовляють не для Вінниці. Його планують встановити в іншому обласному центрі — Чернівцях. За попередніми домовленостями, на центральній площі міста — Соборній.

Як розповіли замовники, раніше вона мала назву Аустрія пляц. За часів Австрійської імперії там стояв восьмиметровий мармуровий пам’ятник «Австрії», або його ще називали «Мати Австрія». Жіноча фігура нагадувала своїм зображенням постать імператриці, за часів правління якої Буковина стала частиною Австрії.

Пам’ятник знищили після Першої світової війни. Якщо у цьому місці піднятися на висоту — як на долоні буде видно старовинні будинки на вулиці Ольги Кобилянської. Що не будівля, то шедевр архітектури. Трохи далі видніються корпуси ще одного комплексу споруд — Національного університету імені Федьковича. Стару частину Чернівців взагалі можна назвати музеєм архітектури. Огляд з висоти стане ще однією туристичною родзинкою.

За умови, якщо вдасться втілити задумане.

Одна щогла стаціонарна, інша — рухлива

До речі, про Австрію згадувалося неспроста. Торік вінничани завершили спорудження і монтаж оглядової башти для Відня. Її висота — майже 60 метрів. Башта стала окрасою одного з найбільших в Європі парків розваг «Пратер».

Принцип дії майже однотипний з тим, що закладений у механізмі під назвою «Бутон».

— Відмінність у тому, що щогла вежі, яку робили для австрійської столиці, — стаціонарна, а нинішня є рухливою, вона складатиметься і розкладатиметься, — пояснив інженер підприємства Дмитро Грабчак. — Капсула в башті Відня під час підйому обертається навколо осі щогли. У «Бутона» не буде такої функції. І висота нижча, приблизно 40 метрів. В обох механізмах передбачена можливість користуватися ними людям на інвалідних візках.

Вежа, зроблена вінничанами для віденського парку, стала одним із переконливих аргументів для замовників із Чернівців.

Непросту роботу фахівців і робітників з Вінниці вже оцінили європейці. Не тільки австрійці.

Вінниця.

Довідково

Понад 700 атракціонів виготовлено на заводі «Аналог» для ста країн світу! Тут конструюють і виробляють весь спектр атракціонної техніки.

Упродовж останніх 20 років на заводі розроблено й виготовлено 40 видів різних атракціонів. Серед них є особливо складні: вежі вільного падіння з висоти 50—70 метрів, американські гірки, ланцюгові каруселі великих розмірів, колеса і вежі огляду.

Вироби з вінницькою маркою встановлені від російської Находки на сході до польського Хожува на заході, від Тюмені на півночі до Луанди (Ангола) на півдні.

Підприємство має міжнародний сертифікат системи управління якістю продукції.

Фото автора і надано заводчанами.