Це вже десятий звіт НАБУ. Як зазначив директор НАБУ Артем Ситник, друге півріччя 2019 року було досить плідне, і розслідування кримінальних проваджень наразі триває в більш активному темпі. «Це пояснюється й активізацією співпраці із САП, зміною керівників правоохоронних органів, зовсім по-іншому нині будується співпраця з ГПУ, СБУ, розпочав роботу Вищий антикорупційний суд, — сказав А. Ситник. — За друге півріччя 2019 року притягнуто до кримінальної відповідальності вдвічі більше осіб, аніж за увесь 2018-й». Серед найбільш резонансних кримінальних справ А. Ситник відзначив справи щодо «Приватбанку», «Укроборонпрому», «Роттердам+», справи Онищенка, Лазаренка, зловживання при заповненні е-декларацій, в банківській сфері, обленерго та інші. З початку 2020 року, за словами директора НАБУ, три справи скеровано до суду, 39 особам повідомлено про підозру.

Упродовж кількох минулих місяців, розповів А. Ситник, до НАБУ передали майже 200 справ від ГПУ, це понад 22 тисячі томів, більшість цих справ — так звані «економічні справи Майдану», в яких 110 підозрюваних, орієнтовна сума збитків — 120 мільярдів гривень.

Керівник САП Назар Холодницький висловив очікування, що цьогоріч буде винесено не менш як 100 судових вироків. «Очікую передусім розслідування у справах оборонки, банківських справах, де найбільше корупція захована», — заявив керівник САП.

«Ми для того й наполягали на створенні Антикорупційного суду, — додав Артем Ситник. — Ми очікуємо прориву, бо ці судді не мають такого навантаження, як судді звичайних судів. Динаміка розгляду справ показує, що прогрес можливий. Єдиний ефективний механізм — це судові рішення, за якими кошти буде повернуто до держбюджету».

У директора НАБУ також поцікавилися, як він потрапив до реєстру корупціонерів. Артем Ситник вважає, що на суддів тиснули, і має намір оскаржити це рішення до Європейського суду з прав людини. «Це продовження справи з рюкзаками, деякі міністри прагнуть помсти і це спроби позбавити мене посади», — заявив А. Ситник. Директор НАБУ розповів, що вже дав пояснення в суді та Вищій раді правосуддя. За його словами, відпочинок оплачував він сам. «Я не збираюся миритися з незаконними рішеннями і робитиму все, щоб домінував закон, а не окремі спроби помсти», — сказав він. Директор НАБУ також не виключив, що будуть спроби тиску на нього і в парламенті, за його словами, там уже збираються «якісь підписи».

Артем Ситник заявив, що очікує на проведення незалежного аудиту НАБУ. Він зазначив, що нещодавно було проведено аудит Рахунковою палатою і жодних зловживань у діяльності НАБУ виявлено не було.

На запитання про відносини з Президентом директор НАБУ відповів: «Нормальні відносини. Президенти змінюються, а ми робимо свою роботу».

Згідно із законом про НАБУ, директор Бюро має двічі на рік звітувати про діяльність відомства перед Верховною Радою. Очікується, що 12 лютого Артем Ситник прозвітує на відкритому засіданні парламентського Комітету з питань антикорупційної політики.

Факт

Зі звіту про діяльність НАБУ і САП на ІІ півріччя 2019 року: упродовж 1 липня — 31 січня 2019 року розпочато 674 кримінальні провадження, 84 особам повідомлено про підозру, 76 осіб обвинувачено, 37 справ скеровано до суду, винесено 7 обвинувальних вироків. Станом на 31 грудня 2019 року в роботі перебуває 892 провадження, 256 осіб — підозрювані, 438 — обвинувачені, 245 справ спрямовано до суду, винесено 32 обвинувальні вироки. Розмір встановлених збитків у справах, що скеровані до суду, — 10,18 мільярда гривень. За чотири роки роботи відшкодовано збитків на загальну суму в 601,59 мільйона гривень. Серед притягнутих до кримінальної відповідальності — понад 20 ТОП-посадовців.