Депутати-мажоритарники Георгій Мазурашу, Олена Лис, Валерій Божик та Максим Заремський підписали колективне депутатське звернення. Йдеться про відміну плати за транспортування природного газу для побутових споживачів.

Як наголошують буковинські мажоритарники, до цього їх спонукали обурені виборці. Люди невдоволені новою схемою газових поборів, тим більше, що розмір абонентської плати за транспортування іноді перевищує плату безпосередньо за газ.

Особливо, як повідомляє наш власний кореспондент по Чернівецькій області Сергій Сулима, це стосується домогосподарств, які щойно приєдналися до газової мережі, та споживачів, які вживають заходи щодо економії блакитного палива.

«Також звертаємо увагу на те, що в країні повністю відсутній контроль за якістю блакитного палива. З огляду на вищесказане, просимо призупинити дію Постанови НКРЕКП №2080 від 07.10.2019 р. та розглянути можливість внесення на розгляд Верховної Ради як невідкладного законопроект про скасування норм статей 4, 10, 41 Закону України «Про ринок природного газу» зі змінами та доповненнями в частині запровадження абонентської плати за доставку природного газу до споживачів», — написали депутати. 

*** 

Серед народних депутатів України від Закарпаття вимогу призупинити дію постанови НКРЕКП про абонплату за транспортування газу для населення підписали Василь Петьовка, Валерій Лунченко, Роберт Горват, Владислав Поляк.

Громадяни обурені постановою НКРЕКП, згідно з якою мають оплачувати ще і транспортування блакитного палива. Жителі скаржаться на несправедливу та непомірну плату за цей вид послуг, який надається газопостачальними організаціями України для всіх без винятку побутових споживачів. Розмір абонентської плати часто перевищує розмір плати за саме блакитне паливо. Окрім того, наголошують народні депутати, в країні повністю відсутній контроль за якістю блакитного палива, що постачається споживачам.

Тож народні обранці у колективному зверненні до Прем’єр-міністра О. Гончарука вимагають призупинити дію згаданої постанови НКРЕКП і розглянути можливість внесення на розгляд парламенту як невідкладного законопроекту «Про ринок природного газу» із змінами та доповненнями в частині запровадження абонентської плати за розподіл (доставку) блакитного палива, інформує наш власкор по Закарпатській області Василь Нитка.

***

Депутати Хмельницької міської ради також звернулися до Кабміну та НКРЕКП з вимогою скасувати подвійні платіжки за газ. Вони зазначили, що вартість транспортування зросла не тільки для побутових споживачів, а й для теплопостачальних підприємств майже на 30 відсотків, а це додаткове навантаження і на споживачів, і на бюджет.

Своє звернення до Президента і Прем’єр-міністра щодо відміни постанови НКРЕКП про абонплату за транспортування газу, інформує наш власний кореспондент по Хмельницькій області Ірина Козак, спрямували і депутати Кам’янець- Подільської міськради. Міський голова Михайло Сімашкевич написав у Фейсбуці: «Вчора отримав уже дві платіжки за газ. Тепер щомісяця за транспортування платитиму 214 грн. Для кожного споживача ця цифра інша. Враховуючи численні обурення громадян, на сесії ми підтримали звернення до керівництва країни щодо відміни цієї абонплати.

***

Шість депутатів міської ради Кропивницького, які входять до депутатської фракції «Наш край», також підписали запит на ім’я міського голови Андрія Райковича про звернення до Кабінету Міністрів України щодо відміни постанов НКРЕКП від 07.10.2019 №2080 «Про затвердження Змін до деяких постанов НКРЕКП», від 24.12.2019 №3013 «Про встановлення тарифів для ТОВ «Оператор ГТС України» на послуги транспортування природного газу для точок входу і виходу на регуляторний період 2020—2024 роки» та наказу ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» від 28.01.2020 №9 «Щодо встановлення ціни на газ для побутових споживачів та релігійних організацій у січні 2020 року».

Вимога депутатів, пише наш власний кореспондент по Кіровоградській області Петро Мельник, звернутися до уряду з вимогою про скасування відповідної постанови НКРЕКП про встановлення тарифів на транспортування природного газу.

«Чому люди повинні платити за те, що по трубопроводу, який збудований за їхні кошти, рухається газ? А може повинно бути навпаки? Друге питання непокоїть, а чому це газова компанія продає газ людям, користується народною трубою, яка прокладена в землі, що належить місту, і не сплачує громаді міста гроші за оренду землі?», — йдеться у запиті.

«У разі ігнорування цього звернення міської ради міста Кропивницького, доручити відповідним виконавчим органам міської ради вжити заходів стосовно запровадження орендної плати за земельні ділянки, які використовує ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» під розміщення газових мереж на території міста Кропивницького та селища Нового», — пропонують депутати.

«Група депутатів, не погоджуючись із таким станом речей, на найближчій сесії міської ради озвучить депутатський запит про скасування безглуздого тарифу. Переконаний, колеги нас підтримають», — написав на своїй сторінці в Фейсбуці депутат, секретар міської ради Андрій Табалов і оприлюднив фотокопію депутатського звернення.