Маріупольський міський голова Вадим Бойченко у своєму виступі окреслює напрями майбутньої Стратегії розвитку міста.

Захід проходив за участю міського голови Вадима Бойченка, керівників проектів USAID «Економічна підтримка Східної України» та «Демократичне врядування у Східній Україні», представників муніципалітету, депутатів, активних громадян.

Виступаючи перед присутніми, Вадим Бойченко окреслив напрями, що стануть основою майбутнього документа. Серед них — створення освітнього, медичного та IT-кластерів, розвиток малого й середнього бізнесу, сучасної інфраструктури, спорту, культури та рекреаційних зон.

«Ми спільно маємо наповнити ці напрями конкретними планами та завданнями. Через ці вектори ми будемо розвивати місто, відповідаючи на ключове запитання: яким ми бачимо Маріуполь в майбутньому?» — зазначив міський голова.

Вадим Бойченко підкреслив, що сьогодні головний капітал — молодь. Отже, вкрай важливо, щоб молоді люди пов’язували своє майбутнє з рідним містом і розвивали його. Тому Маріуполь активно працює над створенням освітнього кластеру. Школи повинні бути «пов’язані» з вузами, а молоді належить вибудовувати зі «шкільної лави» свою професійну перспективу.

Побудова інфраструктури має бути спрямована на створення «об’єктів натхнення», що притягуватимуть до себе молодь. Водночас інфраструктура активізує й розвиток середнього та малого підприємництва.

«Усе це сформує нову економіку, «нове обличчя» Маріуполя. Тільки від кожного з нас залежить доля рідного міста. Упевнений, разом сформуємо чіткий план розвитку на наступні десять років», — заявив Вадим Бойченко.

За словами директора проекту USAID «Економічна підтримка Східної України» Майкла Піллсбері, нова Стратегія дасть змогу місту залучити інвестиції міжнародних організацій. До того ж важливо врахувати принципи побудови зв’язків і необхідності взаємодії та участі якомога більшого числа громадян в обговоренні документа.

Директор проекту USAID «Демократичне врядування в Східній Україні» Майкл Стівейтер розповів про те, які можливості Стратегія дає для розвитку міста.

«Ми готові допомогти в розвитку соціальної сфери, медицини, освіти, молодіжної та соціальної політики. Також відкриті для спільного впровадження електронних інструментів», — сказав він.

Під час форуму консультант USAID Майк Старесеніч розповів про досвід Піттсбурга стосовно трансформації міста від індустріального до постіндустріального, а його колега, менеджер з розвитку громад USAID Анатолій Соловйов, акцентував увагу на прикладах відродження промислових міст США та Європи.

Донецька область.

Фото прес-служби Маріупольської міськради.