«Міністерство юстиції проаналізувало на відповідність вимогам Закону «Про політичні партії в Україні» всі зареєстровані партії та підготувало пакет із 48 позовних заяв до Окружного адміністративного суду міста Києва про анулювання реєстраційного свідоцтва тих партій, які порушують законодавство», — повідомив міністр юстиції Денис Малюська.

Зокрема, у статті 24 Закону «Про політичні партії в Україні» прямо зазначається, що в разі невисування політичною партією своїх кандидатів по виборах Президента України та виборах народних депутатів України протягом десяти років, орган, який зареєстрував політичну партію, має звернутися до суду з поданням про анулювання реєстраційного свідоцтва. Рішення суду про анулювання реєстрації політичної партії тягне за собою припинення її діяльності, а також анулювання реєстраційного свідоцтва.

Нині в Україні зареєстровано 349 політичних партій, тож громадянам і так нелегко зорієнтуватися в них. А якщо врахувати, що «партії-примари» часто використовуються під час виборчих кампаній, щоб, кажучи по-простому, дурити людей, то рішення Мін’юсту цілком виправдане. «Відомо, що існує цілий ті-ньовий ринок, на якому за значні суми купуються та продаються політичні партії. Статутні документи таких партій після «продажу» переробляються, змінюються назва партії та керівництво. Ліквідація таких партій захистить інтереси виборців, знищить тіньовий ринок політичних партій, забезпечить додержання політичними партіями чинного законодавства України та створить рівні умови для всіх реально функціонуючих політичних сил», — вважає Д. Малюська. При цьому він підкреслив, що Мін’юст ставиться до всіх політичних сил абсолютно неупереджено, тому, щоб упередити можливі звинувачення, одночасно звертається до суду щодо всіх партій, діяльність яких не відповідає вимогам законодавства.

Міністерство юстиції, зокрема, пропонує ліквідувати Партію ветеранів Афганістану, Соціал-демократичну партію України, Партію захисників Вітчизни, партії «Організація українських націоналістів», «Жінки України», «Нова сила», «Трудова Україна», «Третя сила», «Пора», Партію промисловців і підприємців України,  Народний Рух України за єдність, Партію економічного відродження України та інші.