Схід села Тростянець, що в Ямпільському районі, 6 лютого, за висловом одного з промовців, усоте сказав «Ні!» входженню до ОТГ села Бабчинці сусіднього Чернівецького району Вінниччини.

— Наша громада у вересні 2019-го визначилася з приєднанням до свого райцентру, точніше, до Ямпільської міської ОТГ, — розповів «Голосу України» сільський голова Тростянця Федір Маркітан. — Отримали згоду, триває процес оформлення документів. І раптом мене запрошують до облдержадміністрації. Повідомляють, що наше село має ввійти до сусіднього Чернівецького району, точніше, до Бабчинецької ОТГ.

Відстань від Тростянця до міста Ямпіль і села Бабчинці однакова, уточнює співрозмовник, 12 кілометрів. Тільки якість доріг різна. І транспортне сполучення краще з райцентром, ніж селом чужого району. «У райцентрі — всі служби, установи, організації, якими користуються наші люди, а що в Бабчинцях?».

Дві тисячі людей налічується у Тростянецькій громаді. На сході села промовці найчастіше нагадували про дотримання статті закону про добровільність під час створення ОТГ. Прийняли рішення завершити процедуру приєднання до Ямпільської громади, розпочату восени.

— Якщо наше приєднання не затвердять, звернемося до суду, — повідомив керівник місцевого сільгосппідприємства Анатолій Комар. — Це буде чи не перший судовий позов до Міністерства розвитку громад і територій стосовно порушення статті закону про добровільність під час створення ОТГ.

Таке само повідомлення в корпункт «Голосу України» надійшло із села Сокіл Чернівецького району. Сільський голова Леонід Брухаль розповів, що його також запрошували до облдержадміністрації, щоб повідомити, що Сокіл має ввійти до уже згаданої Бабчинецької ОТГ.

— Громада прийняла рішення бути у складі Чернівецької ОТГ, а нам нав’язують іти до слабших. Ну хто ж обирає для себе гірше? — запитує Леонід Брухаль.

Ще парадоксальніша ситуація з громадою райцентру селища Тиврів. Згідно з Перспективним планом формування територіальних громад області, селище має ввійти до сусідньої Сутисківської селищної ОТГ.

— Громада виступила категорично проти такого експерименту, — каже селищний голова Тиврова Сергій Кицишин. — Ми вимагаємо включити у план створення Тиврівської ОТГ. Таке само рішення ухвалили депутати нашої районної ради. Документи надіслали в Київ і область. Якщо думку людей не врахують, вони вже попереджають про можливі акції протесту.

— Остаточного рішення щодо названих територіальних громад — сіл Сокіл, Тростянець і селища Тиврів, ще не прийнято, — повідомили «Голосу України» в департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА. — Питання ще вивчається. Тривають перемовини з громадами.

Як пояснили в департаменті, таку інформацію вони отримали від першого заступника голови Вінницької облдержадміністрації Сергія Здітовецького.

Вінницька область.