У Визирській ОТГ питання створення Молодіжної ради почали обговорювати ще торік. Наприкінці 2019-го було зроблено перші кроки, і ось у 2020-му проведено перші зустрічі зі складу консультативного органу.

Нещодавно до Визирської ОТГ приїжджали представники сусідньої Березівської міської громади. За круглим столом поділилися своїми досягненнями й розповіли про те, як Молодіжна рада працює в них.

— Нині Березівська молодіжна рада налічує 19 юнаків і дівчат, які беруть участь у багатьох заходах, зокрема й нарадах при міському голові. Вони розповідають про свої ідеї нашому голові, він їх обмірковує й уже потім каже, що із цього можна зробити. Був конкурс «Якби я був головою громади».

— Молодіжна рада в Березівській громаді бере участь у різних заходах. Один з таких — День місцевого самоврядування, коли члени дорадчого органу випробовують себе в ролі керівників. Крім того, ініціативна молодь

Березівської ОТГ розробляє різні проекти. У Березівці придбали прес і пресуємо пластик. Це була ідея міської й Молодіжної рад. При одній зі шкіл є екобригада. Діти навіть навчають дорослих, як правильно сортувати відходи, в які контейнери викидати. Цей проект у нас справді працює, розповів Валерій Григораш, голова Березівської міської ради.

Деякі проекти, які в Березівці було реалізовано після створення Молодіжної ради, у Визирській громаді працюють при навчальних закладах. Але обмін досвідом ніколи не буває безрезультатним, кажуть шкільні педагоги.

— У нашій школі така програма, в рамках якої нагороджують обдаровану молодь, уже діє п’ять років. Частина того, що вони тільки починають робити, в нас уже є. Я впевнена, що треба розбудовувати цей молодіжний рух, і

Молодіжна рада все це підтримуватиме й ми зможемо й надалі зберегти ці традиції, — наголошує Яна Куличенко, директор Визирської ЗОШ I—III ступенів.

Варто зазначити, що після того як у Визирській громаді остаточно створять Молодіжну раду, представники аналогічного дорадчого органу приїдуть, щоб обмінятися досвідом. А потім навпаки — Березівська громада прийматиме в себе гостей. Принаймні така ідея не раз озвучувалася під час візиту до Визирської громади.

Одеська область.