Її традиційно надають до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, який відзначають 15 лютого.

Такі разові виплати в регіоні здійснюються щороку на виконання обласної комплексної програми соціального захисту населення. За інформацією профільного департаменту ОДА, цьогоріч кожен член родини загиблого (померлого) воїна-афганця отримав по дві з половиною тисячі гривень. Тож загалом грошову допомогу з обласного бюджету надали 315 особам на 787,5 тис. грн. За їхніми побажаннями ці кошти вони отримали в банківських установах або поштових відділеннях за місцем проживання.

Під час розроблення та впровадження згаданої комплексної програми її ініціатори — депутати обласної ради і фахівці департаменту соціального захисту населення ОДА — враховували той факт, що час не додає здоров’я й сил близьким родичам полеглих воїнів-афганців, насамперед їхнім удовам і батькам. Чимало з них за понад тридцять років, які минули після виведення радянських військ з Афганістану, стали людьми похилого віку й, окрім пільг, гарантованих державою, потребують додаткових коштів — передовсім на лікування.

Водночас на Полтавщині органи влади та місцевого самоврядування сприяють оздоровленню колишніх афганців, залучають їх до військово-патріотичного виховання молоді. Особливо плідною є така співпраця в Шевченківському районі обласного центру, де мешкають майже чотири з половиною сотні ветеранів Афганістану. Днями під час традиційної зустрічі з працівниками районного територіального центру соціального обслуговування сивочолі афганці подякували за можливість отримувати тут безплатно цілий комплекс оздоровчих послуг за відповідними реабілітаційними програмами.

До речі, саме на території Шевченківського району споруджено меморіал «Синам Полтавщини, які загинули в Афганістані» (на знімку). До нього 15 лютого, щоб ушанувати пам’ять полеглих у далекій країні земляків, разом із представниками влади прийдуть їхні живі побратими, члени родин загиблих воїнів-афганців, активісти громадських організацій, небайдужі полтавці.

Полтава.

Фото автора.