Виведення радянських військ з Афганістану.

Напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав про проблеми, розв’язання яких потребує сприяння влади, голові Кіровоградської облдерж-адміністрації Андрію Балоню та керівникам структурних підрозділів ОДА розповіли представники ветеранських організацій та громадськості (на знімку ліворуч).

Голови обласної організації Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Віктор Остащук і обласної асоціації ветеранів Афганістану та АТО Микола Ліпко висловили стурбованість можливим звуженням державної підтримки учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, сімей загиблих та інших пільгових категорій. Зокрема, у зв’язку з проведенням медичної реформи, яка передбачає, що невдовзі такі спеціалізовані медзаклади, як, наприклад, обласний госпіталь для ветеранів війни, стануть загальнодоступними і повинні будуть надавати медичні послуги всім категоріям громадян. Водночас на обліку в закладі нині перебувають лише пільгових категорій понад 25 тис. 700 осіб. Їхні потреби в медичному обслуговуванні задовольняють 210 медичних фахівців.

«Чи зможуть отримувати необхідне лікування, гарантоване державою, ветерани, особи з інвалідністю, учасники бойових дій, коли прерогатива в їхньому обслуговуванні знівелюється?» — висловили стурбованість учасники зустрічі.

Ветерани та члени їхніх сімей отримали запевнення, що проблему надання їм медичної допомоги розв’язуватимуть, зокрема, і за рахунок виділення додаткового фінансування з обласного бюджету після того як це питання буде винесено на розгляд депутатів облради.

Голова ОДА також повідомив, що в області планується проведення виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, на якому обговорюватимуть і зазначені проблеми. Відповідні звернення щодо роз’яснення механізмів лікування ветеранів та учасників бойових дій також буде направлено до профільного міністерства та Національної служби здоров’я України.

Представники сімей загиблих навели приклади формального, навіть нелюдського ставлення до захисників України та їхніх сімей. Так, у селищі Побузьке Голованівського району від’єднали від електропостачання будинок учасника АТО, у сім’ї якого — дві маленькі дитини, лише через те, що кошти, виділені державою на відшкодування за спожиту електроенергію, не надійшли вчасно на рахунок постачальника з відділення Ощадбанку. Сім’ю ще одного ветерана залишили без електроенергії за заборгованість у 120 грн. Учасники зустрічі висловили прохання провести роботу з енергопостачальними підприємствами, щоб подібні випадки не повторювалися.

Також порушувалися питання розміру пільг на комунальні послуги, надання земельних ділянок, реставрації пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам в обласному центрі, патріотичного виховання молоді.

Учасників бойових дій на території інших держав ушанували в міській раді Кропивницького. Ветеранам подякували за самовіддане виконання свого конституційного обов’язку, вручили грамоти, відзнаки та пам’ятні подарунки, а родинам, чоловіки з яких віддали життя, захищаючи Батьківщину, — сертифікати на отримання матеріальної допомоги.

Кіровоградська область.

Фото з відкритих джерел та із сайту Кіровоградської ОДА.