Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук, міністр охорони здоров’я України Зоряна Скалецька, голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін під час брифінгу у Нових Санжарах.

Скріншот відео.

Евакуйовані в Україну з ураженої епідемією коронавірусу китайської провінції Хубей громадяни нашої держави та іноземці поселилися у медичному центрі «Нові Санжари» 20 лютого ввечері. Наступні 14 днів вони перебуватимуть там на обсервації, тобто під посиленим медичним наглядом, в ізольованому від зовнішнього світу й охоронюваному п’ятиповерховому корпусі санаторію.

Нагадаємо, що їхній шлях сюди вже в Україні, після вранішнього прильоту в четвер спецрейсом літака з Піднебесної, забрав практично весь день. І відбувався на тлі досить жорсткого протистояння мешканців Нових Санжар, які протестували проти прийняття та перебування згаданих прибульців саме в їхньому селищі, з силовиками — поліцейськими спецпризначенцями та нацгвардійцями. Час від часу воно переростало у відкриті сутички.

Це протистояння досягло апогею надвечір, коли автобуси з евакуйованими, котрих забрали на летовищі Харкова, заїхали на територію селища. Силовикам довелося буквально розчищати для них дорогу та під’їзди до медцентру, відтісняючи протестувальників із проїжджої частини та прибираючи звідти влаштовані ними завали, які в окремих випадках дехто ще й підпалював...

Найогиднішим виявом таких емоцій стало жбурляння каміння та інших підручних засобів у силовиків і просто по автобусах із людьми. Внаслідок таких дикунських атак було розбито кілька вікон автобусів. 

За фактами масових заворушень і насильства щодо правоохоронців поліція відкрила два кримінальні провадження. Під час протистоянь поліцейські затримали 24 особи (17 — ще вранці й 7 — увечері).

Також надвечір 20 лютого до Нових Санжар прибув Прем’єр-міністр Олексій Гончарук, який очолив урядовий штаб із питань запобігання занесенню та поширенню на територію України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом. Разом із міністрами внутрішніх справ та охорони здоров’я Арсеном Аваковим і Зоряною Скалецькою та головою ОДА Олегом Синєгубовим керівник уряду поспілкувався з евакуйованими на місці їхнього тимчасового прихистку.

А потім, вийшовши до журналістів, повідомив, що з ними «все добре». За словами Олексія Гончарука, евакуйовані до Нових Санжар із Китаю, серед яких дворічна дитина, екіпаж літака, три медики та журналіст, тепер у безпеці й мають усе необхідне для тимчасового перебування у медичному центрі. 

Ці люди здорові й потребують лише двотижневого медичного нагляду, щоб остаточно переконатися у відсутності в їхніх організмах збудників коронавірусу.

При цьому їх не обслуговуватиме штатний персонал медцентру з числа місцевих мешканців, оскільки тут працюватиме команда, яка прибула разом із евакуйованими. У разі виявлення збудників коронавірусу його носіїв одразу ізолюватимуть і каретами «швидкої» доставлятимуть у спеціально підготовлені для цього медичні заклади Полтави та Харкова. Тож, на переконання урядовців, жодної загрози для жителів селища немає.

Якихось обмежень для них у вигляді блокпостів чи заборон проїзду вулицями також не передбачається. Головне, щоб цими днями не було провокацій та нових виявів агресії. Таке правоохоронці, яких у Нових Санжарах залишається достатня кількість, обіцяють припиняти досить жорстко. Після закінчення періоду обсервації згаданий п’ятиповерховий корпус дезінфікують задля профілактики. До речі, міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька вирішила залишитись у селищі й перебуватиме в медцентрі весь цей період.

Полтавcька область.