Гордість Добропільщини — підприємства агропромислового комплексу.

 


Голова Добропільської районної ради Юрій Середа і голова Добропільської райдержадміністрації Олександр Баранник
(зліва направо).

Безкраї простори Доброго поля, що на Донеччині, одразу вражають неосяжними ланами пшениці, соняшнику, кукурудзи. Неподалік випасаються стада худоби, а на горизонті бовваніють терикони шахт. Такими є краєвиди степового краю, де у лютому 1935 року було засновано Добропільський район.

Від сивої давнини — до сучасних громад

Добропільщина зберігає численні німі свідчення різних історичних епох. Степами цього краю проходили войовничі скіфи і сармати, готи і гуни, половці й печеніги. Тут відбулася знаменита битва Новгород-Сіверського князя Ігоря проти половців. Цими землями ходили князі Ярослав Мудрий і Володимир Мономах. Зазнали донецькі степи й нашестя золотоординських завойовників. У часи Запорізької Січі тут зводилися козацькі вежі та сторожі, залишки яких збереглися до нашого часу. Повз території Доброго поля проходили важливі історичні шляхи — Залозний, Муравський (Татарський) і Чумацький (Солоний).

Відліком історії Добропільського району вважається 13 лютого 1935 року, коли Президія ЦВК УРСР ухвалила постанову про розукрупнення Постишевського (тепер — Покровського) району (Постанова № 68). До складу новоутвореного Добропільського району з центром у селі Добропілля були віднесені Володимирівська, Ворошилівська, Ганнівська, Грузчанська, Добропільська, Завидо-Борзенська, Криворізька, Краснянська, Ленінська, Никанорівська, Октябрська, Рубіжанська, Рози-Люксембургська, Святогорівська, Шидлівська, Юр’ївська сільські ради, Червоноармійська селищна рада (майбутнє місто Добропілля).

Територіально-адміністративний устрій району змінювався декілька разів. У 1962 році території Добропільського та Олександрівського районів на певний час об’єднав Красноармійський район, але вже 8 грудня 1966 року Указом Президії Верховної Ради УРСР Добропільський район було відновлено з адміністративним центром у місті Добропілля.

Зараз Добропільський район — це три сільські, дві селищні ради та дві ОТГ. Шахівська територіальна громада, утворена 2015 року однією з перших на Донеччині, об’єднала Шахівську, Новоторецьку та Никанорівську сільські ради. Наймолодша Криворізька ОТГ, що сформована наприкінці грудня 2019 року, об’єднала Криворізьку, Добропільську та Шилівську сільські ради.

Свято — не в перерізанні стрічок і фанфарах, а в турботі про мешканців

Голова Добропільської райдержадміністрації Олександр Баранник, хоч і другий місяць на посаді, але добре знає ситуацію в районі, людей, їхні нагальні проблеми та актуальні питання. Свого часу працював тут першим заступником голови РДА. З 2015-го по листопад 2016 року був виконувачем обов’язків голови. Та й для мешканців району він — свій, місцевий ще з того часу, коли обирався депутатом місцевої ради.

85-річний ювілей очолюваного ним району керівник райдержадміністрації сприймає реально: без бравади та «фанфар». Адже нинішня кругла дата, в контексті реформи децентралізації, має стати останньою в теперішньому форматі району. Згодом населені пункти, об’єднані в громади, продовжуватимуть життєдіяльність в автономному «плаванні». Отже, на першому плані заходів ювілейного року — не перерізання стрічок, а люди, які впродовж десятиліть творили інфраструктуру Добропільщини, розвивали місцеві підприємства, відбудовували житло, школи й дитсадки, формували соціальну сферу.

— Наше головне завдання і мета — зробити якомога більш плавним і безболісним для людей перехід населених пунктів до життя в новій адміністративно-територіальній одиниці. Якщо життєвий шлях людини, яка досягла певного віку, закінчується її природним відходом, то стосовно території, яку населяють тисячі людей, ідеться про трансформацію та поглинання. Невдовзі відбудеться злиття міст з селами району, і важливо, щоб це злиття дало поштовх для розвитку. Щоб люди в селах і в містах відчули якісне покращення життя й переконалися, що є сенс у цьому об’єднанні. Головне ж, щоб мешканцям сіл, які дещо зі скептицизмом ставляться до поглинання містом сільських територій, не спадало на думку, нібито вони покинуті. Адже вони повинні відчути, що не тільки земля потрібна новій громаді, а потрібні люди.

Голова районної ради Юрій Середа на Добропільщині народився, виріс, тут працював усе життя, вкладаючи всі свої знання і сили.

— Район для мене — це все, — каже він. — І сьогодні немає нічого важливішого, ніж покращити життя людей. Над цим потрібно працювати, довершуючи реформу з децентралізації, що триває. Адже на всіх рівнях влади є розуміння, щоб зміни були на краще.

— Яким є відсоток зайнятого населення в населених пунктах району?

— Питання зайнятості — одне з болючих. З одного боку, підприємства АПК дедалі більше модернізуються, втілюють новітні технології. Але ж що краще підприємство працює, то менше працівників йому потрібно. Отже, лише відсотків 30 становить працевлаштоване населення, 20% — ще не визначилися. А 50% шукають роботу по всьому світу.

Процеси утворення малих приватних бізнесів, які могли би забезпечувати одну-дві сім’ї, або ж родини з трьох-чотирьох сімей, наразі не набирають належного поширення на селі. Деякі проекти вдається втілити за сприяння міжнародних організацій. Поштовх розвитку малого підприємництва надає з 2017 року обласна програма «Український донецький куркуль», хоча, як зазначають селяни, умови щодо участі в ній стали більш жорсткими. —

Програма розвитку малого підприємництва, і зокрема «Український донецький куркуль», має сприяти зайнятості на селі, утворенню самодостатніх господарств. І ми просимо, щоб її продовжували фінансувати. Бажаючих започаткувати власну справу є чимало. Отже, люди прагнуть до позитивних змін. А життя — воно все вирівняє, — каже Юрій Середа.

Складові потенційної спроможності

На Добропільщині переконані: у разі збереження належного господарювання території району зберігатимуть економічну спроможність. Серед найпотужніших сільгосппідприємств — ТОВ «Перспектива», ПрАТ «Екопрод», ТОВ «Агродобробут», ТОВ «Рута Плюс», ТОВ «Добропільське сортонасінницьке підприємство», фермерські господарства «Світлана», «БІС», «Агрос» та інші, на полях яких із року в рік земля родить щедрим збіжжям.

Провідні позиції в АПК незмінно демонструє ТОВ «Перспектива». Тут приділяють значну увагу впровадженню у виробництво інтенсивних технологій з вирощування овочевої продукції на площі 160 га та плодів на площі 67,26 га.

Завдяки потужній базі й крапельному зрошенню в умовах посушливого регіону «Перспектива» щорічно отримує понад 5 тис. тонн овочів та 1,1 тис. тонн плодів.

Єдиним господарством, що спеціалізується на виробництві елітного та високорепродуктивного насіння ярих та озимих зернових культур, є ТОВ «Добропільське сортонасінницьке підприємство». Товариство щорічно виробляє та реалізує підприємствам району та області більш як 700 тонн продукції. Крім того, на теренах району діють підприємства вуглевидобувної промисловості, одне з яких — «Добропіллявугілля» — зараз перебуває в оренді у ДТЕК. На теренах району є чималі запаси як глини, так і вугілля. Зберігається потенціал для розробки згодом інших корисних копалин.

Щодо проблем, то вони обумовлені відсутністю в районі газу. Через це програє місцева хлібопекарська галузь, оскільки випікання хліба на електроенергії та на вугіллі є недешевим. Саме відсутність газу часом негативно впливає й на розвиток малого бізнесу.

Низка інфраструктурних проектів, реалізованих у районі, — результат налагодженої співпраці місцевої влади, міжнародних партнерів, підприємств та організацій. У шести населених пунктах відремонтовані водопровідні мережі, відновлено водопостачання трьох свердловин, у чотирьох сільських радах встановлені світильники на сонячних батареях. Шляхом інноваційних технологій реконструйовано вуличне освітлення в 13 населених пунктах району, відремонтовано 11 доріг комунальної власності загальною протяжністю 10,8 км, реконструйовані очисні споруди, у восьми селах облаштовані дев’ять дитячих майданчиків.

У попередні роки проводилися роботи з капітальних ремонтів (термомодернізації) двох закладів освіти, відремонтовані покрівлі, класні кімнати, електромережі, котли та опалювальні системи, комунікації.

На території району придбано сім одиниць житла для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, та один житловий об’єкт для дитячого будинку сімейного типу.

Змістовному дозвіллю та громадській активності молоді сприяють три молодіжні центри в смт Святогорівка й селах Криворіжжя та Ганнівка. Збудовано два спортивні майданчики зі штучним покриттям на території Світлівської ЗОШ та Ганнівської сільської ради.

«У районі триває реалізація декількох проектів, зокрема — з реконструкції опорної школи в Світлому. Її будівництво має завершитися цього року. І хоча були певні труднощі, але ми зобов’язані закінчити роботи саме цього року», — зазначив Олександр Баранник.

Найдорожчий скарб району — його люди

На святковому заході з нагоди 85-річчя утворення району з особливою теплотою вітали людей, які в різні часи творили історію краю й будували прийдешнє, — ветеранів Добропільщини. Серед них — Валерій Григорович Ровний, Анатолій Іванович Верютін, Василь Васильович Перейма, Тамара Миколаївна Бєлянкіна, Микола Миколайович Гапич та багато інших.

Ровесник Добропільського району Микола Павлович Куліух народився 1 січня 1935 року в селі Новоукраїнка, де й мешкає по теперішній час. Як і всі юнаки, служив у лавах Збройних Сил. З молодих літ пішов працювати на шахту «Білозерська», якій присвятив всю свою трудову діяльність. З 1958-го по 1987 рік був прохідником, бригадиром прохідницької бригади, відзначений державними нагородами.

Вийшовши за заслужений відпочинок, ветеран продовжував працювати в КСП імені Ватутіна. Минулого року Микола Павлович Куліух разом з дружиною відсвяткували діамантове весілля в оточенні дітей, онуків та правнуків.

 «Можливо, в історичному вимірі 85 років — незначний час, але для нашого району цей час надзвичайно багатий, наповнений колосальною кількістю подій, звершень та здобутків», — зазначає начальниця відділу з питань внутрішньої політики та організаційної роботи апарату райдержадміністрації Інна Дяк.

Життя триває. На зміну Добропільському району прийде новий адміністративно-територіальний формат, створюватимуться нові спроможні об’єднані громади й міцнішатимуть існуючі. Втім, Добре поле продовжує свою багату історію, і є тверде переконання, що Добропільщина залишатиметься сповненим позитиву, благодатним сонячним краєм посеред Донецького степу.

Фото Добропільської райдержадміністрації.