На знімку: під час відкриття меморіалу загиблих на Донбасі вінничан біля Спасо-Преображенського кафедрального собору.

Імена 255 вінничан, які загинули на Донбасі, захищаючи незалежність держави, викарбувані на чотирьох меморіальних плитах. Їх встановили біля Спасо-Преображенського кафедрального собору Православної церкви України у Вінниці з ініціативи релігійної громади собору та Вінницько-Барської єпархії ПЦУ.

У центрі меморіалу — ще одна, п’ята, дошка з чорного мармуру. На ній зображена ікона Христа Спасителя. Видно сходи, по яких піднімаються душі загиблих захисників країни. Внизу підпис: «Ніхто не має більшої любові над ту, як хто свою душу поклав би за друзів своїх».

Церемонія відкриття меморіалу відбулася 22 лютого ц. р. у день, коли церква поминає померлих, його називають Батьківська субота. Вшанувати пам’ять тих, хто не повернувся живим із війни проти російських окупантів і їх найманців, прийшли рідні загиблих, учасники бойових дій на сході країни, військові Вінницького гарнізону, волонтери, представники влади та громадських організацій.

Відкривали меморіал матері загиблих: Олексія Зінов’єва — Ірина, Богдана Коломійця — Світлана, Андрія Проценка — Наталія, Дмитра Неумивакіна — Світлана та дружина Василя Саінчука — Ірина. Освятили — митрополит Вінницький і Барський Симеон та архієпископ Вінницький і Тульчинський ПЦУ Михаїл разом із духовенством. Вони ж разом із парафіянами здійснили молитву за загиблими.

Командувач Повітряних сил, штаб яких дислокується у Вінниці, генерал-полковник Сергій Дроздов зазначив, що 54 військові з їхніх підрозділів не повернулися з польотів та інших бойових завдань на Донбасі.

За інформацією прес-служби Вінницько-Барської єпархії, прізвища загиблих допомагав встановлювати учасник бойових дій, головний спеціаліст Держслужби України у справах ветеранів війни та учасників АТО Олег Дмитрійчук.

Митрополит Симеон під час служби поіменно згадав усіх 255 загиблих вінничан. Він також повідомив, що біля меморіалу відбуватимуться молебні у дні вшанування Героїв АТО/ООС на державному рівні, церковного поминання померлих, а також кожної суботи. Щоразу при цьому називатимуть імена мужніх захисників, чиє життя обірвалося у борні з ворогом.

Тим часом ще одна сумна звістка надійшла з Донбасу — загинув 30-річний Вадим Романов із села Ковалівка Немирівського району. 24 лютого ц. р. його провели в останню путь. Поховали у рідному селі.