На знімку: це Західна фільтрувальна станція першого підйому, яка бере воду з Сіверського Дінця і здатна піднімати та перекачувати на добу понад 150 тис. куб. метрів. 

Про свої наміри перекрити водникам електропостання Луганське енергетичне об’єднання сповістило заздалегідь, і цей факт Попаснянський районний водоканал сприйняв досить спокійно. Власне, такий крок партнерів був очікуваний, бо припинення подачі електроенергії на об’єкти підприємства зумовлені заборгованістю, що становить на сьогодні 186 млн грн. Це старі борги. Практично вони утворились у період 2015-2016 рр., і по суті їх наробила територія ОРЛО.

Справа в тому, що технологічна система подачі води налаштована таким чином, що не подавати її на окуповану територію було неможливо. На той час ані механізму припинення подачі води, ані механізму її оплати не існувало. І в гуманітарному плані українська сторона була зобов’язана забезпечувати водою населення непідконтрольної території.

Нині це питання вирішено. Створено українське підприємство, з яким водоканал уклав договір про централізоване водопостачання, зокрема і на окуповану територію, тож поточної заборгованості перед ЛЕО у водників немає.

Старі борги теж вдається погашати, але, на жаль, не в тому розмірі, як хотілося б.

Починаючи з 2015 року, загроза повного відключення водоканалу від електроспоживання з’явилася вдруге. Якщо це станеться нині, постраждає понад мільйон споживачів області.

Безумовно, стала робота водоканалу — це дуже важливе питання, бо населені пункти в принципі не мають альтернатив. Знеструмлення спровокує напружену соціальну ситуацію, якщо не сказати катастрофу, охопивши велику частину території області. «Важливо також забезпечити безпеку хлорного господарства, — роз’яснює виконуючий обов’язки головного інженера Попаснянського райводоканалу Сергій Алєксєєв. — У Білогоровці є хлораторна, який знезаражує воду. В трубопроводі має бути тиск, щоб підтримувати працездатність системи безпеки у разі витоку хлору. Але ми сподіваємося і ведемо переговори, щоб нам дали можливість залишити в роботі найменш ємне енергетичне обладнання. Це допоможе прокачувати якийсь мінімум води, щоб підтримати пожежну безпеку населених пунктів, не допустити перемерзання теплових мереж у разі похолодання».

За рахунок резервів водники працювати не зможуть. 

За словами керівника Попаснянського райводоканалу Івана Вілкова, існуюча проблема заборгованості перед ЛЕО постійно розглядається на всіх державних рівнях. «Існує маса дрібних питань, які вже вирішені, — переконує Вілков. — Не буду відкривати всі карти, але скажу, що до принципового завершення проблеми залишилося зовсім мало. Погашенням наших боргів займаються Кабмін, Луганська ОДА, Офіс Президента, кожного разу ця проблема обговорюється у Мінську. Все йде до того, що всі борги в кінцевому підсумку енергетикам віддамо. Ця перспектива цілком реальна та близька. Тим більше, що Попаснянський водоканал ніколи від своїх боргів не відмовлявся. Ми підтвердили перед ЛЕО кожен кіловат своєї заборгованості».

Іван Вілков пояснив, що де-юре Попаснянський районний водоканал надає послуги водопостачання в ОРЛО через одну юридичну особу. Яку саме, уточнювати не став, зауваживши, що водоканал не веде переговорів з жодним суб’єктом господарювання непідконтрольної території, а кошти за надання послуг перераховуються підприємству лише за безготівковим розрахунком. Причому останню фразу підкреслив кілька разів.

Справа в тому, що останнім часом через соціальні мережі була розповсюджена інформація про те, що буцімто останній раз окупаційна влада ОРЛО передала Попаснянському райводоканалу гроші за спожиту воду у мішках, які носили через міст у Щасті. Повідомлялось, що зазвичай бойовики передають гроші в гривнях, частіше крупними купюрами, але останній раз це були купюри по дві та п’ять гривень. А деякі ЗМІ стверджують, що в мішках були монети, тож оплату за споживчу воду рахували в тоннах.

«Усі розмови про те, що ми беремо гроші мішками, — повна нісенітниця, — нервується керівник водоканалу. — Ще раз наголошую: гроші за послугу йдуть нам за безготівковим розрахунком. Ніяких монет в мішках ми не отримували. Повторюю ще раз: стосунки з ОРДЛО веде одна українська комерційна фірма, яка отримує гроші і відправляє нам на рахунок. Все!»

...А тим часом постійні переговори з ЛЕО мали успішний результат. Сторони домовились. Вже по обіді енергетики залишили водоканалу технологічну подачу води на той мінімум, який забезпечить водоводи на випадок зниження температури. Словом, споживачі, які користуються магістральним водоводом, будуть з водою. І цього разу повного відключення вдалось уникнути.

Луганська область.

Фото автора.