Бог створив природу, а люди — культуру, тобто інфраструктуру, навколишнє матеріально-виробниче середовище. Господь Бог у нас один, і всі ми перед ним рівні. А працьовитими, талановитими і гостинними людьми славиться наше рідне Тернопілля, яке наприкінці минулого року відзначило 80-річчя утворення області.

Як і кожен регіон України, наша чудова Надзбручанська земля — це віковічна історія, яка єднає покоління. Кращі сини й дочки нашого краю завжди були у перших лавах борців за волю й єдність українського народу, за створення незалежної та суверенної Української держави. І нині вони гідні спадкоємці своїх славних попередників, роблять вагомий внесок у розвиток і зміцнення економіки та могутності улюбленої Батьківщини.

У той же час у столиці України, за різними даними, мешкає понад 20 тисяч вихідців із тернопільським корінням, які з честю і гордістю представляють нашу область. Тож цілком природним явищем для кожного з нас, для тих, хто живе далеко від отчого дому на священних схилах Дніпра у древньому Києві, є причетність до минулого, сьогодення і майбутнього нашого краю, нестримне бажання бути взаємно корисними, спільними зусиллями допомагати землякам вирішувати ті чи інші невідкладні питання.

З цією метою 20 років тому в столиці було створене громадське об’єднання — земляцтво «Тернопілля». Біля його витоків і першим головою ради земляцтва був авторитетний громадсько-політичний діяч, народний депутат України першого і другого скликань парламенту Левко Федорович Горохівський та інші знані уродженці Надзбруччя. Нині раду земляцтва очолює колишній керівник управління культури Тернопільської облдержадміністрації, а тепер директор Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка, заслужений діяч мистецтв України Валерій Йосипович Бачинський, уродженець міста Заліщики (на знімку).

Офіційно у земляцтві зареєстровано більше півтисячі осіб, і є десятки бажаючих вступити до нашої спільноти, тож постійно зростатимемо. Зрозуміло, що у кожного члена земляцтва своя доля, свій життєвий шлях, ми різні за віком, фахом, зрештою, можливо, і за політичними уподобаннями. І за своїм статутом наша організація не займається політикою, не агітує за ту чи іншу партію, чи за певного кандидата, а керується девізом: «Наша партія — це наша Україна, це наша Мала Батьківщина».

Тож головна наша мета — предметно допомагати Тернопільщині, активно підтримувати земляків. У зв’язку з цим маємо ділові контакти з місцевими органами влади. Члени земляцтва намагаються дійти до кожного населеного пункту, де ми народилися, вчилися у школі і звідки пішли у життя. Це дозволяє конкретно і цілеспрямовано допомагати їм, тісніше з ними взаємодіяти, розв’язувати для них певні виробничі і побутові проблеми.

Зрозуміло, що діапазон нашої діяльності досить значний — це і національно-культурні, соціально-економічні, мовні, релігійні, освітні та інші складні і прості питання... Одне слово, ми хочемо, аби інтереси та уподобання кожного члена нашого товариства, їхній інтелектуальний і творчий потенціал служили загальній справі як тут, у Києві, так і на Тернопільщині. Встановлюємо конструктивні відносини зі столичними благодійними фондами, обмінюємось досвідом роботи із земляцтвами інших областей.

Зазвичай до Києва з периферії потрапляють переважно люди успішні, які в цьому житті вже чогось досягли і продовжують працювати над собою й далі. Якщо глянути у список земляцтва, то тут є люди зі вченими ступенями, науковими званнями, багато економістів, медиків, педагогів, артистів, військових, студентів... Адже столиця є столиця, тут значно більші масштаби. І ми повинні за все те, що маємо, палко дякувати щасливій долі, яка нам усміхнулася, повинні дякувати батькам і вчителям, рідній землі, які нас виростили, створили необхідні і сприятливі умови для подальшого нашого професійного, інтелектуального рівня.

Серед іншого, це хвилююче поняття віддяки зосереджується і в конкретній допомозі тернополянам, які живуть і працюють у столиці. Ось чому варто допомогти землякам, які сюди прибувають, адаптуватися у столичному колі.

Адже людині, яка потрапляє сюди вперше і хоче знайти своє місце у цьому багатомільйонному мегаполісі, не так уже й легко це зробити. Ми повинні реально допомогти своїм землякам відкрити у собі творчий потенціал, реалізувати свої професійні задатки, тим самим принести щось корисне суспільству і людям.

Важливу справу роблять члени земляцтва народні депутати України дев’ятого скликання парламенту, які створили міжфракційне об’єднання «Тернопілля». Очолює об’єднання професор, доктор юридичних наук Іван Романович Калаур.

У своїй діяльності робимо ставку на молодь, адже справедливо говорять, що «козацькому роду нема переводу». У Києві чимало наших хлопців та дівчат, які потребують реальної підтримки, і ми хочемо разом із ними реалізувати їхні персональні проекти як тут, так і в Надзбруччі. Це стосується і абітурієнтів, адже важливо, щоб випускники області теж знали, що у Києві є люди, які можуть дати їм слушну і мудру пораду, порекомендувати, як визначитися з важливими життєвими викликами. Приділяємо увагу й дітям, сиротам, влаштовуємо для них екскурсії, спортивні змагання, сприяємо організації їхнього відпочинку у літніх таборах.

Особлива увага до тих наших земляків, хто живе на рідних кресах, але, на жаль, хворіє і прибуває у Київ на складну операцію чи тривале лікування. Це стосується тих, у кого тут немає родичів чи близьких знайомих. І щоб такі люди не залишалися наодинці зі всіма гіркими клопотами, вони мають знати, що є тут земляки, які бодай частково візьмуть на себе їхні проблеми.

Окремо скажу про наших земляків — тернопільчан за кордоном. Це надзвичайно важливий пласт для роботи земляцтва. Недаремно кажуть: «нашого цвіту по всьому світу». А це ж сотні тисяч людей! Багато з них теж чекають якогось певного імпульсу з України, передусім від своїх земляків. Зокрема, в межах підвищення інвестиційної привабливості регіону плануємо зустрічі з представниками закордонних делегацій для залучення коштів під реалізацію важливих соціально-економічних програм. Запроваджуємо відпочинок дітей жителів Надзбруччя в родинах нашої діаспори за програмою «Українці — разом!».

Працює оновлений веб-сайт земляцтва у Facebook, який наповнюється свіжими новинами про роботу нашої громадської організації. Періодично видається альманах «Тернопілля». Готуємо чергові випуски біографічних книг про наших земляків, про роботу кращих підприємств Тернопільщини, випускаємо іншу друковану продукцію. Це наш внесок у промоцію Надзбруччя, його культурно-історичної спадщини.

Члени земляцтва з високою відповідальністю прагнуть, щоб наше громадське товариство стало справді дієвою і ефективною організацією, повноважним представником області в столиці, приносило певну вигоду кожному, хто причетний до нього і хто звертається до нас.

Як бачимо, поле нашої діяльності справді досить широке, багатофункціональне — від виробничих питань до патріотичної роботи, волонтерської допомоги бійцям на сході України, надання допомоги членам родин загиблих та поранених учасників бойових дій, а також вимушених переселенців, надання медичної, фінансової, консультативної допомоги тим, хто цього потребує...

Звісно, цей перелік можна було б продовжити. Адже зроблено досить багато, та зробити треба ще значно більше, адже саме з малого починаються великі справи. Напевно, це і є ті важливі людські цінності, які ми ніколи не маємо права втрачати.

Іван ГАВРИЛИШИН, відповідальний прес-секретар ради земляцтва «Тернопілля».