Привітати з 80-річчям Вселенського Патріарха Варфоломія I, який надав Українській Церкві Томос про автокефалію, до Стамбула на Фанар 29 лютого прибула українська делегація у складі голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександра Ткаченка, міністра культури, молоді та спорту Володимира Бородянського, заступника міністра закордонних справ Василя Боднара (на знімку).

Олександр Ткаченко зазначив, що вони передали Його Святості вітання від Президента України Володимира Зеленського і Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова і «побажали міцного здоров’я та мужності на шляху до єднання право-слав’я в Україні та світі». У вітальному листі Президента, який члени делегації передали Його Святості, Володимир Зеленський, подякував Варфоломію за «неоціненний внесок у глобальний захист миру, гідності, свободи та життя».

Він також зазначив: «Пишаємося зв’язком тисячолітньої давності, який поєднав Україну з Константинопольським престолом і завдяки якому наша держава стала частиною християнського світу. Ці взаємини із Вселенською церквою мали великий вплив на хід історії нашого народу, і їх наслідки зберігають важливість до сьогодні. Хочу запевнити Вашу Всесвятість в готовності і далі зміцнювати відносини України з Вселенським патріархатом». Володимир Зеленський запевнив Архієпископа Константинополя — Нового Риму, що той «може розраховувати на підтримку України як надійного союзника».

«Патріарх у доброму гуморі та радий буде за першої нагоди завітати до Києва. Каже, що незабаром варто очікувати визнання ПЦУ іншими православними церквами. Останньою буде Москва, за його словами», — написав на своїй сторінці у Фейсбуці голова комітету. Він також зазначив: «Бував на Фанарі раніше, ще до отримання Україною автокефалії. Сьогодні було приємно побачитися знову з Патріархом Варфоломієм та почути від нього слова підтримки Української Церкви та важливості того моменту, який переживає нині і Вселенська патріархія, і Україна. Почути, що ми разом, почути від законодавчої та виконавчої влади, що ми будемо продовжувати одну велику справу — єднання Української Церкви».

Як повідомив журналістам міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський, під час зустрічі «говорили про утворення незалежної Української Церкви, надання Українській Церкві Томосу, про те, що мрії мільйонів українських вірян реалізувалися, коли Українська Церква стала канонічною. Говорили про мир в Україні, єднання, сердечність українців».

Вселенський Патріарх Варфоломій I подякував членам делегації за привітання з ювілеєм та передав Україні й українському народу своє благословення.

«Для мене велика честь і велика радість отримати привітання від Президента України, Прем’єр-міністра України і Верховної Ради України, яка уособлює весь український народ. Пам’ятаю той час, коли ми готувалися до надання Томосу Україні, пам’ятаю звернення Верховної Ради, всіх депутатів, особисто до мене про допомогу в наданні автокефалії. Мені приємно, що і тепер Верховна Рада працює на благо Української Церкви... Через вас, всіх присутніх тут, хочу передати своє вітання і благословення всьому Українському народові», — сказав Варфоломій I. Він також додав, що Україна у нього в серці.

Нагадаємо, що Вселенський Патріарх віді-грав надзвичайно важливо роль у визнанні незалежної Української Церкви та проголошенні Томосу. Варфоломій I отримав освіту у Мюнхенському університеті, Папському Григоріанському університеті, Екуменічному інституті Босе та Папському східному інституті, вільно володіє вісьмома мовами — турецькою, англійською, грецькою, французькою, іспанською, німецькою, італійською та латиною. Доктор канонічного права. На Вселенському престолі 28 років і чотири місяці — більше керували тільки єпископ Візантійський Тит у III столітті (30 років) і Константинопольський Патріарх Сергій I у VI столітті (28 років і 7 місяців).

В Україні Його Святість з ювілеєм привітав, зокрема, митрополит Київський і всієї України Епіфаній. З його благо-словення, як повідомляє прес-служба Православної Церкви України, у Стамбулі побувала офіційна делегація ПЦУ у складі архієреїв, представників духовенства та мирян, яка взяла участь у богослужінні в Георгіївському соборі на Фанарі.

Члени делегації висловили сподівання, що найближчим часом Вселенський Патріарх відвідає Україну.

Фото із сайту Міністерства культури, молоді та спорту.