Про намагання проникнути силовим методом у будівлю міськради під час роботи сесії і протистояння, що завершилося бійкою та вибитими дверима і вікнами, «Голос України» розповідав у статті «Замість аргументів пішли в хід кулаки і петарди» (29.02.2020). За вчинення протиправних дій поліція затримала 22 учасників громадських об’єднань «Національні дружини» і «Едельвейс». Їх доставили в ізолятори тимчасового тримання Жмеринки і сусідніх районів.

На сайтах обласної поліції та прокуратури області повідомляється, що затримано також двох депутатів і працівника Жмеринської міськради. Їх звинувачують у тому, що завдавали тілесних ушкоджень затриманим поліцією учасникам двох названих ГО. Били затриманих у приміщенні міськради, куди їх доставили поліцейські. Тоді постраждали восьмеро поліцейських і четверо цивільних. Крім того, обласна прокуратура інформує про затримання «кримінального авторитета» з місцевих мешканців міста залізничників.

Вінницький міський суд обрав запобіжний захід затриманим. Тринадцятьом із них призначено тримання під вартою впродовж 60 діб без права внесення застави, ще трьом, залишеним під вартою, надана можливість внести 168 тисяч гривень застави, решті обрано цілодобовий домашній арешт.

Затриманих підозрюють у порушенні двох статей Кримінального кодексу України — «Хуліганство», «Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу». За ними передбачено покарання до семи років позбавлення волі.

— Ми за об’єктивне розслідування подій у Жмеринці, — зазначив на прес-конференції у Вінниці голова Всеукраїнського ГО «Національні дружини», колишній командир полку «Азов» Ігор Михайленко. — Якщо є вина учасників нашої організації, вони мають понести покарання. Але так само повинні відповісти представники протилежної сторони. Утім, Жмеринська міськрада досі не надала пояснень, чому в робочий час вхідні двері до приміщення були зачинені. Не отримали інформації і про те, хто були ті люди у приміщенні, які не дали можливості нашим активістам зайти в будівлю і тим самим спровокували бійку.

Як пояснив Ігор Михайленко, їхні активісти приїхали з Вінниці до Жмеринки, щоб поставити запитання в.о. міського голови Юрію Світлаку про корупційні схеми, дерибан бюджетних грошей. Факти з цього приводу їм надали жмеринчани.

Нагадаємо, 27 лютого нинішнього року на сесії розглядали питання про недовіру в.о. міського голови. Щоправда, депутати більшістю голосів не підтримали пропозицію своїх колег про його відставку.

Акцію проти в.о. керівника міськради проводили під стінами міськради також місцеві жителі, яких організував колишній міський голова Жмеринки Віктор Жеребнюк.

Вінницька область.