Таку думку висловив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк у своєму блозі на одному з інформаційних ресурсів. «У реформуванні сфери діяльності геріатричних пансіонатів варто передовсім спиратися на світовий досвід, який засвідчує, що ця ділянка може бути успішною й вигідною державі, суспільству, приватним інвесторам», — зауважив народний депутат. У своєму повідомленні він звертається до досвіду США, де нормою вважається, що люди, які наблизилися до вікового рубежу 80 років, проживають у спеціальних комплексах і будинках та отримують там необхідну допомогу.

М. Цимбалюк акцентує і на тому, що кількість будинків для літніх людей у сусідній Польщі зростає значними темпами. Мовляв, це пов’язано зі старінням польського суспільства. За оцінками місцевих демографів, уже через два десятки років пенсіонери становитимуть третину населення країни. Нині у спеціальних закладах перебувають щонайменше 80 тисяч поляків поважного віку.

У нашій країні до згаданої проблематики додається і те, що, згідно зі статистичними даними, фінансова спроможність сімей піклуватися про батьків знижується. За таких обставин налагодження дієвої системи функціонування пансіонатів є життєво важливою справою для всього суспільства і безпосереднім обов’язком держави, наголошує представник фракції «Батьківщина». «Реформа, пов’язана з функціонуванням пансіонатів, повинна бути багатоаспектною і особливо ретельною: від жорсткого контролю за роботою цих закладів та їх працівників до збільшення фінансування роботи пансіонатів та заробітної плати персоналу, — наголошує він. — Лише в цьому симбіотичному підході до проблеми можна знайти шлях виходу з неї. І ми, як держава, повинні це зробити, адже в турботі про громадян, які цього потребують, і криється головна суть держави».

Унаслідок реформування в центрі уваги геріатричних пансіонатів та інтернатів для осіб з інвалідністю мають опинитися люди, які потребують допомоги, акцентує парламентарій. Досягти цього, на його думку, можна, якщо ці заклади відмовляться від підсобних господарств, промислових та переробних виробництв. А якість послуг має контролювати громадська рада, до якої увійдуть представники громадських об’єднань, благодійних організацій тощо. Народний депутат звертає увагу на те, що досі не вирішено питання, пов’язане з діяльністю приватних геріатричних пансіонатів. «Дуже хочеться, щоб заклади для людей похилого віку сприймалися не як місце «доживання», — каже він, — а як куточок відпочинку й насолоди поважним віком».

Вл. інф.