Засідання обласної комісії з боротьби з коронавірусому Чернігівській ОДА.

У регіонах відреагували на оголошення уряду про запровадження карантину.

Тритижневий карантин діє на Закарпатті. Таке рішення ухвалено 11 березня на засіданні Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Тож усім закладам і установам, підприємствам, органам влади слід утриматися від проведення масових заходів, спортивних змагань, турнірів, скасувати поїздки на аналогічні заходи в країни, де реєструють COVID-19.

Дано також вказівку посилити дезінфекційні заходи у місцях скупчення людей. У лікарнях і поліклініках слід запровадити підвищений протиепідемічний режим, заборонити відвідування хворих. А працівників громадської сфери мають забезпечити витратними матеріалами для особистої гігієни. У роботі комісії взяли участь очільники області Олексій Гетманенко і Михайло Рівіс, керівники районів, структурних підрозділів ОДА, силових структур, медики та епідеміологи, зазначає власкор Василь НИТКА.

Так, у школах Чернігова з четверга припинено навчання, а дитсадки закриються через два дні. За цей час батьки матимуть можливість врегулювати питання з роботодавцями, наголосив заступник міського голови Олександр Ломако.

«Рішенням обласної комісії дозволено додаткову закупівлю необхідних медзасобів за рахунок коштів регіонального матеріального резерву на суму 200 тисяч гривень. Минулого тижня з обласного бюджету вже виділено 680 тисяч гривень на забезпечення лікарень необхідними медпрепаратами та засобами індивідуального захисту. В закладах охорони здоров’я формується місячний запас медзасобів, — цитує голову Чернігівської обласної державної адміністрації Андрія Прокопенка наш кореспондент Василь ЧЕПУРНИЙ. Натомість Національний університет «Чернігівський колегіум» поки що працює без змін, не скасовує вистав і обласний музично-драматичний театр імені Т. Шевченка.

Через заробітчанство Івано-Франківщина — чи не в найбільшій зоні ризику, констатує кореспондент «Голосу України» Людмила СТРАЖНИК.

Тож т. в. о. голови Івано-Франківської ОДА Віталій Федорів акцентував увагу на превентивних заходах, а з обласного бюджету виділили понад мільйон гривень. Для госпіталізації осіб з ознаками коронавірусної інфекції в опорних медзакладах підготовлено 50 боксів на 405 ліжко-місць.

На Прикарпатті також обмежать проведення масових заходів, а спортивні дійства проводитимуть без глядачів.

«13—14 березня в області відбудеться фінальна частина чемпіонату світу зі спортивної ходьби, в якій передбачається участь спортсменів із семи країн, — зауважив Віталій Федорів. На щастя, жодного випадку захворювання на Прикарпатті не зафіксовано.

Начальник міського управління охорони здоров’я Марія Бойко акцентувала увагу на важливості дезінфекційних заходів у громадському транспорті, крамницях, на ринках тощо, на обмеженні відвідування пацієнтів у медичних та соціальних закладах.

Карантин поширено на школи, ДНЗ та середні професійно-технічні заклади, виші.

Дистанційне навчання для старшокласників організували на Вінниччині на базі обласної академії неперервної освіти вчителів та Вінницької фізико-математичної гімназії № 17. Загалом такою формою охоплено 80 тисяч учнів із 92 888, які навчаються у 5-11-х класах. Про це повідомив голова Вінницької облдержадміністрації Владислав Скальський на брифінгу для журналістів. Посадовець уточнив, що на цих інтернет-ресурсах є понад 12 тисяч уроків за шкільною програмою. Так само тимчасово зупинено заняття у вінницьких вишах.

— У нашій області не було підозр на коронавірус, — зазначив Владислав Скальський. — Вживаємо заходів, щоб їх не було й надалі.

Так, на всіх прикордонних пунктах пропуску (територією області проходить 200 кілометрів кордону з Республікою Молдова. — Авт.), а також у міжнародному аеропорту «Вінниця» здійснюються заходи з температурного скринінгу. Визначено базові медичні заклади для надання невідкладної допомоги пацієнтам з підозрою на коронавірус, інформує наш власкор Віктор СКРИПНИК. Він також повідомляє, за номером «103» працює гаряча лінія, куди радять телефонувати тим, хто повернувся з країн, де зареєстровано випадки інфекції.

Переходять на дистанційне навчання і у Львові. Тут також скасовано авіасполучення з Італією, Ізраїлем, обмежено з Європою. Тим часом міський голова Андрій Садовий звернувся до керівників підприємств та установ з проханням піти назустріч батькам малолітніх дітей, щоб вони отримали змогу працювати вдома. «Четвер-п’ятниця — перехідний період. Протягом цих двох днів школи і дитсадочки будуть відкриті». У місті посилено дезінфекційні заходи у громадському транспорті, торговельних центрах, місцях масового скупчення людей. Прийнято рішення перенести заплановані форуми та фестивалі. В особливих умовах провели сесію Львівської обласної ради — її транслювали у прямому ефірі, і журналістів попросили не приходити до сесійної зали, розповідає наш львівський кореспондент Богдан КУШНІР.

Основним медичним закладом для прийому хворих львів’ян з коронавірусом стане обласна інфекційна лікарня на 400 ліжок.

Перевірку виконання місцевого плану протиепідемічних заходів проведено на Житомирщині. Зокрема, об’єктами інспекції стали КП «Житомиртеплокомуненерго», ПП «КВЖРЕП № 8» та КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління». Як повідомив очільник міста Сергій Сухомлин, під час перевірки у перших двох комунальних установах було виявлено незначні недоліки. Зокрема, у закладах відсутні карти контролю прибирання; крім того, виникли питання і до засобів, якими дезінфікують приміщення. Тому тут і надалі планують перевірки, застерігає наш кореспондент Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.

На Луганщині визначаються з приміщеннями для обсервації осіб, які контактували з хворими на коронавірус. Як найбільш прийнятний варіант розглядається санаторій-профілакторій «Привілля» ПАТ «Лисичанськвугілля». Приміщення розраховане на 70 ліжко-місць, а кімнати дають змогу створити належні умови для обсервації і окремих людей, і родин з двох-трьох осіб. Крім того, органам влади на місцях надано доручення знайти додаткові приміщення. Фахівці наголошують, що на обсервацію фактично направляються здорові люди, тож жодних особливих заходів безпеки не потрібно, крім обмеження зовнішніх контактів.

Область уже отримала засоби індивідуального захисту з Держрезерву, а найближчим часом очікується надходження й обладнання, наголошує кореспондент «Голосу України» Павло ВОРОНЦОВ.

Буковинців на коронавірус обсервуватимуть у 17 пунктах і перевірять понад 400 осіб, інформує наш кореспондент Сергій СУЛИМА. За словами заступниці голови Чернівецької ОДА Наталії Гусак, місця обсервації визначатимуться у кожному районі області. Перевозити пацієнтів з однієї громади в іншу — недоцільно. Під пункти визначено гуртожитки навчальних закладів, санаторії, дитячі табори та окремі житлові будинки. У навчальних закладах та дитсадках — карантин.