Невеселі часи. Тільки й чути про коронавірус, його наслідки та методи запобігання поширенню хвороби. Не можемо не погодитися: країна стурбована. Відчуття безпеки та спокою — головне, чого сьогодні, можливо, бракує всім нам. Уникнути паніки та дефіциту — завдання номер один.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України кожні два дні перевірятиме магазини та торговельні мережі. Зокрема, відстежуватиме ціни, наявність продуктів та товарів першої необхідності.

До переліку таких продуктів увійшли борошно, хліб, макаронні вироби, гречка, рис, яловичина, свинина, сало, курятина, ковбаса варена, молоко, сметана, сир м’який, масло, яйця, цукор, олія соняшникова, картопля, сіль.

Незважаючи на запевнення Кабміну, що під час карантину банки продовжать роботу, перший із них уже зупинив продаж валюти і закрив частину відділень. В Альфа-банку розповіли, що валюта тимчасово не продається через її дефіцит, а деякі відділення (45) закриваються нібито заради запобігання поширенню коронавірусу.

В інших українських банках графік роботи відділень не змінився. Хоча впродовж дня вони можуть закриватися на дезінфекцію, під час якої будуть обробляти ручки на вхідних дверях, клавіатури банкоматів, терміналів, проводитимуть вологе прибирання з використанням антибактеріальних засобів, провітрюватимуть приміщення.

Укрпошта на час карантину припинить стягнення плати за зберігання посилок українців, навіть якщо термін безплатного зберігання посилки вичерпається. Про це повідомляють у прес-службі Мінінфраструктури. Там вважають, що це дасть змогу зменшити черги у відділеннях та можливості для поширення вірусу. Уточнюють, що плата не стягуватиметься також за зберігання імпортних посилок.

«Нова пошта» безплатно зберігатиме посилки клієнтів до кінця карантину.

Прес-служба одного з найбільших операторів онлайн-торгівлі Rozetka повідомляє, що всі пункти видачі замовлень та магазини перейшли на режим роботи, який дає можливість уникнути скупчення людей. У магазинах створено зони оперативної видачі замовлень. Працівники пунктів вдягають захисні маски й рукавички, щодня проходять медичну перевірку з контролем температури й оглядом лікаря. Усі контактні поверхні регулярно обробляють антисептиком, установлено санітайзери.

Конфедерація будівельників України (КБУ) готова посприяти у спорудженні модульних госпіталів. Саме з цією ініціативою КБУ звернулася до державних органів влади, поінформував президент об’єднання Лев Парцхаладзе і наголосив, що треба акумулювати зусилля для подолання коронавірусу з усіх боків.

«Пропоную йти на випередження — маємо визначити місця для будівництва модульних госпіталів. Такі вже є в Італії, Німеччині, Китаї», — підкреслив президент КБУ.

В умовах карантину в усіх областях України спостерігається підвищений попит у супермаркетах. Люди купують переважно товари першої необхідності — хліб, крупи, туалетний папір тощо. І в зв’язку з ажіотажем мережа магазинів «АТБ» вводить обмеження на продаж товарів, щоб уберегти покупців від спекулянтів. Як повідомили в компанії, обмеження на продаж товарів в одні руки вже почало діяти в магазинах мережі з 18 березня.

Повідомлення від ДТЕК Київські електромережі. Тут тимчасово припинено особистий прийом клієнтів у Центрах обслуговування. Усі послуги надаватимуть дистанційно. Отримавши звернення через будь-який із каналів зв’язку, співробітники компанії нададуть необхідну консультацію й інформацію про те, як оформити й отримати послугу.

І насамкінець повідомлення від Епіцентру. Мережа спрямовує один відсоток від обігу на закупівлю медичного обладнання та засобів захисту. Працюючи у штатному режимі, тут розраховують щомісяця спрямовувати на допомогу країні значні кошти для закупівлі медичного обладнання, масок, дезінфікуючих засобів та засобів захисту.

Кожні три години в магазинах проводять вологе прибирання спецзасобами. Здійснюється додаткова санітарна обробка обладнання, з яким контактують покупці. Персонал забезпечений засобами захисту. Двічі на день вимірюється температура. Збережено всі соціальні гарантії для працівників.

Закінчується повідомлення закликом до всіх продовольчих, господарчих та аптечних мереж підтримати ці ініціативи: «...Забезпечити медиків життєво необхідним обладнанням, засобами захисту та товарами першої необхідності — сьогодні головне завдання! Ми сильна нація і не раз це доводили! Разом ми впораємося!»