На знімку: лінійка приладів УФІТ, які виробляють на ДП «Новатор», знезаражує повітря, очищає приміщення, дезінфікує предмети і може використовуватись і в профілактичних, і в лікувальних цілях. Їх відповідність вимогам санітарного законодавства підтверджена висновками державної санітарно-медичної експертизи.

Ними підприємство готове наповнити не тільки вітчизняний, а й закордонний ринок. Але щоб зробити це оперативно, воно потребує підтримки. Надати її може і держава, і благодійники, і кожен, хто хоче допомогти в боротьбі з коронавірусом.

У дефіцитних масок є сучасна альтернатива

Розробленням і випуском лінійки медичних приладів на хмельницькому ДП «Новатор» займаються не перший рік. Ця продукція давно знайшла свого споживача. Але сьогодні окремі вироби набули особливої актуальності. Стосується це насамперед приладу УФІТ-СД. З технічної точки зору, це бактерицидний випромінювач закритого типу, призначений для знезараження повітря і поверхонь у приміщеннях. Якщо простіше — це пристрій, який за допомогою ультрафіолетових променів знищує патогенні хвороботворні мікроорганізми, включно з різними типами вірусів.

Заводські спеціалісти детально пояснюють його роботу: повітря потужним вентилятором затягується всередину пристрою, де розташовані лампи ультрафіолетового випромінювання. Під їх дією практично миттєво гинуть мікроорганізми, а назовні виходить чисте знезаражене повітря.

Наскільки високий такий ступінь очищення, свідчить висновок Хмельницької центральної бактеріологічної лабораторії, що був зроблений в результаті випробування УФІТ-СД, яке проводили в одній із міських поліклінік. Прилади розмістили в коридорах і під час експерименту порівняли стан повітря, яке взяли до їх роботи і після. З’ясувалося, що показник мікробного осіменіння був зменшений на 50—60 відсотків. А рівень мікроорганізмів при працюючому апараті відповідав вимогам режиму для операційних палат. Коли апарат вимикали, цей рівень зростав майже втричі.

Переоцінити ефективність роботи такого приладу в умовах пандемії важко. Адже, якщо однією з важливих умов перемоги над коронавірусом фахівці називають особисту гігієну, вимиті та захищені руки і обличчя, то УФІТ-СД зробить усе можливе, щоб якомога менша кількість мікроорганізмів залишалася в повітрі і потрапляла на людину.

— Якщо раніше, говорячи про застосування нашого виробу, ми акцентували увагу здебільшого на медичних закладах, операційних, лікарняних палатах, лабораторіях, то тепер можна говорити про те, що УФІТ-СД знадобиться практично в кожному приміщенні, — пояснюють на підприємстві. — Ідеться і про виробничі цехи, і про заклади харчування, і про торговельні та розважальні комплекси. Свою роботу вони виконають у готелях, спортзалах, кінотеатрах... А про школи та дитсадки вже й мови немає.

До того ж важливим є те, що, на відміну від попереднього покоління випромінювачів, котрі можна було використовувати лише в порожніх приміщеннях, УФІТ-СД може працювати в присутності людей, не завдаючи шкоди здоров’ю. Причому час роботи може становити до восьми годин, тобто повну робочу зміну.

До всього цифрові технології дадуть змогу управляти ним за допомогою смартфону.

Одне слово, сучасний, ефективний і доступний пристрій може стати у пригоді тисячам родин, установ та організацій і в час боротьби з небезпечним вірусом, і після його подолання. Адже пандемія вкотре нагадала: чистота і гігієна — це запорука здоров’я і спокою.

Китай готовий підтримати

— У підприємства є технічна можливість виготовляти майже десяток тисяч таких виробів щомісяця, тому ми могли б швидко задовольнити попит споживачів, — розповів генеральний директор Олексій Свістунов. — Ми відшукали постачальників комплектуючих у Китаї, котрі пропонують нам продукцію високої якості. Тамтешні виробничники з розумінням поставились до наших проблем, бо самі пережили всі складнощі карантину і кризи. Вони готові оперативно виконати наше замовлення.

Але ж і самі «новаторці» діють безпрецедентно: щоб у максимально стислі строки розпочати масштабне виробництво, готові винайняти і відправити у Китай літак, котрий доставить комплектуючі.

— Сьогодні у багатьох країнах бізнес і влада, намагаючись якомога швидше здолати пандемію, демонструють неабияку злагодженість і оперативність у своїх діях, — продовжив керівник. — Уже відомі приклади, коли компанії отримували необхідні дозволи, ліцензії чи сертифікати на продукцію, яка допомагає подолати коронавірус, буквально за лічені дні і тижні, замість традиційних довгих місяців і навіть років. Ми прагнемо діяти за таким само принципом.

На «Новаторі» навіть не просять грошової підтримки. Розуміють, фінансове навантаження і на державний бюджет, і на бюджет «Укроборонпрому», до складу якого входить підприємство, і так доволі велике. Тому шукати технічні та фінансові можливості для розв’язання проблеми готові самі. Але на що розраховують — то це на активну підтримку замовників їхньої продукції. А державне замовлення на УФІТ-СД могло б стати справжнім реанімаційним пакетом і для підприємства, і для суспільства.

Виграє той, хто виживе

На «Новаторі» добре розуміють, боротьба з коронавірусом — це не тільки боротьба з хворобою. Це боротьба за виживання кожного, хто протистоїть ще й війні та кризі. І в ній не можна зупинятись.

На підприємстві миттєво зреагували на ситуацію, що виникла, приміром, із дефіцитом медичних масок. Щойно вони щезли з аптек — їх почали шити в цехах, хоча така діяльність дуже далека від профілю виробництва.

Але водночас керівництво зрозуміло: це швидкий, але тимчасовий крок. Потрібно йти вперед, приміром, розвивати виробництво сучасних ефективних і конкурентоспроможних медичних виробів, як згаданий УФІТ. І це не єдиний зразок такої техніки.

Служба маркетингу заводу пропонує портативний прилад УФІТ-СМ, котрий може використовуватися для профілактики та лікування грипу, ГРВІ, лор-захворювань та багатьох інших у домашніх умовах. В його основі — той само принцип знезаражувального випромінювання.

Підприємство хоче розвиватись, вкладати серйозні кошти в освоєння і випуск нових товарів. Сьогодні робить це з благородною метою допомогти суспільству в непрості часи випробувань. Проте виробничники не приховують: успішні проекти повинні допомогти і самому «Новатору» стати сильним та конкурентоспроможним. Хвороби впливають на життя і долі не тільки людей, а й підприємств. Вижити, вилікуватись і піти в майбутнє — це спільне бажання. І переможе той, хто діятиме швидко, впевнено і наполегливо.

Хмельницький.

Фото автора.