Село Визирка — столиця об’єднаної територіальної громади — найбільшої в Одеській області. Досвід формування й функціонування цієї ОТГ визнаний найвдалішим у регіоні, і сюди потягнулися делегації із сусідніх районів та областей для вивчення досвіду. Частими гістьми є в селі й журналісти, котрі висвітлюють життя ОТГ.

Напевно, тому поява іномарки з київськими номерами й табличкою одного з телеканалів не викликала, скажімо так, підвищеної уваги місцевих жителів. Із машини випурхнула миловидна й на вигляд ділова жінка, як з’ясувалося пізніше — журналістка й телеоператор з камерою.

Гості з Києва розшукали голову ОТГ Валерія Стоілакі, який разом із групою ентузіастів висаджував гай на місці майбутнього парку. З місця, як то кажуть, у кар’єр тележурналісти взялися до роботи — тикнули мікрофон і почали вимагати (саме вимагати), щоб Валерій Володимирович розповів про події 15-літньої давності, пов’язані з виділенням земельної ділянки одному з підприємств.

Спроби Валерія Стоілакі пояснити, що він 15 років тому проживав в іншому селі й не володіє в повному обсязі інформацією, якою його просили поділитися, журналістами зустрічалися в багнети — мовляв, чиновник категорично відмовляється спілкуватися із пресою. А коли директор комунального підприємства Вадим Рожко, який був присутній при бесіді, попросив журналістів відрекомендуватися, пред’явити документи, план-завдання на відрядження, а також сформулювати запитання більш конкретно й бажано в письмовій формі для підготовки аргументованої, документальної відповіді, почув ті само слова: «Ви не бажаєте спілкуватися із пресою й займаєтеся відмовками».

Природно, голова ОТГ відмовився спілкуватися з телевізійниками й заявив, що заперечує проти телезйомок його особисто. Потім він пішов у свій робочий кабінет, а за ним задріботала журналістка з мікрофоном і оператор, примовляючи: «Чому ви відмовляєтеся від контактів із пресою». Так і знімали спину керівника села, котрий прямував у кабінет.

Зазнавши невдачі, тележурналісти прийнялися за зйомки села. Очевидці розповідають, що знімали вони переважно не найдоглянутіші будинки й інші недоліки.

Так і поїхали з Визирки київські журналісти, залишившись у ролі інкогніто, немов на них шапка-невидимка.

Відомо, що журналістські стандарти виключають у роботі представників ЗМІ провокаційні методи, конспіративність і заангажованість. Шкода, що ці азбучні істини не знають або свідомо порушують «журналісти» телеканалу.

Коментар юриста

Відповідно до Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» журналістом визнається творчий працівник, який професійно збирає, одержує, створює і займається підготовкою інформації для засобів масової інформації, виконує редакційно-посадові службові обов’язки в засобі масової інформації (в штаті або на позаштатних засадах) відповідно до професійних назв посад (роботи) журналіста, які зазначаються в державному класифікаторі професій України. Отже, щонайменше для реалізації своїх прав як журналіста людина, котра себе позиціонує як журналіст, повинна була б показати особі, до якої вона звертається, своє редакційне посвідчення. Крім цього, ч. 4 ст. 15 цього ж закону встановлено, що засоби масової інформації зобов’язані забезпечувати відряджених журналістів та інших працівників належними документами, знаковими, сигнальними та іншими засобами позначення особи представника преси. Оскільки таких атрибутів особи, які називали себе журналістами телеканалу, не мали, ставитися до них треба як до звичайних людей, які не мають спеціальних повноважень, що і зробив голова ОТГ.

Стаття 25 Закону України «Про інформацію» визначає право журналіста безперешкодно відвідувати приміщення суб’єктів владних повноважень, відкритих заходів, які ними проводяться, та бути особисто прийнятим у розумні строки їх посадовими і службовими особами. Зверніть увагу, саме журналіст має зазначені вище права, тобто людина, яка пред’явила посвідчення журналіста, чим довела, що саме вона є такою особою.

Не варто забувати і те, що будь-яка особа, в тому числі і журналіст, має право на отримання публічної інформації. Для цього «журналістам», які намагалися взяти інтерв’ю у голови ОТГ, необхідно було діяти в порядку, визначеному відповідним законом, тобто звернутися із відповідним письмовим запитом.

Сергій ДЕМСЬКИЙ.