До наради також долучилися Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Учасники обговорили питання вирішення проблем непоширення та боротьби з COVID-19, що були озвучені регіонами після першої селекторної наради 22 березня, повідомляє прес-служба Президента.

«Більшість питань — до Міністерства охорони здоров’я. Найскладніші проблеми у найпростішому — достатній кількості засобів індивідуального захисту, дезінфекторів, апаратів штучної вентиляції легень», — сказав глава держави.

Заступник керівника Офісу Президента й секретар Координаційної ради з протидії поширенню COVID-19 Кирило Тимошенко детально розповів про те, як відбувся розподіл масок, комбінезонів, тестів, апаратів ШВЛ, які прибули в Україну літаком з Китаю в ніч проти 23 березня.

«Вчора ми викупили потрібні реагенти, і сьогодні о 10-й ранку вони були доставлені в регіональні лабораторії. Наші вірусологи консультують лабораторії щодо використання наданих засобів напряму — у телефонному режимі чи онлайн», — повідомив він.

На нараді також порушили питання функціонування продовольчих ринків. Володимир Зеленський висловився за закриття всіх великих ринків. Але якщо у маленьких містечках немає магазинів, і ці базарчики є основним джерелом харчових продуктів, то місцевій владі треба подумати, як вийти з такої ситуації. Скажімо, біля ринків можуть бути патрулі, які обмежуватимуть кількість людей.

Президент окремо обговорив із Прем’єр-міністром соціальну підтримку медичних працівників та соціально незахищених верств населення, постачання ліків, а також можливість посиленої відповідальності для осіб, які порушують самоізоляцію, приїхавши з-за кордону.

Водночас, незважаючи на карантин, — життя триває. Президент заявив, що має бути продовжено реалізацію проекту «Велике будівництво» — спільний проект Президента та уряду України, який передбачає спорудження доріг та інфраструктурних об’єктів по всій країні, — але з дотриманням усіх заходів безпеки працівників в умовах карантину.

«Повністю зупинити країну ми не маємо права. Проект «Велике будівництво» має бути продовжено, але все повинно бути безпечно», — сказав Володимир Зеленський.

Свято — вдома

Наближається Великдень — і цьогоріч святкові богослужіння відбуватимуться онлайн. Президент поспілкувався з главами церков щодо безпеки святкування Великодня. «Керівники церков розуміють, що богослужіння можна проводити онлайн, у вигляді відеоконференції. Якщо якийсь обряд вимагає присутності людей, то треба обмежувати кількість парафіян. Усі очільники церков погоджуються з цим», — зазначив Володимир Зеленський.

Планують, що біля храмів та церков чергуватимуть патрулі, які роз’яснюватимуть парафіянам про загрозу великого скупчення людей — що небезпечно не лише для них самих, а й для здоров’я ближніх. За потреби представників церков залучатимуть і до обласних штабів із запобігання поширенню COVID-19.

«Зараз ми готуємо та вже скоро презентуємо проект «Великдень вдома», який допоможе відсвяткувати це велике свято вдома, не збираючись натовпами у церквах», — сказав глава держави.

Вл. інф.

Фото: president.gov.ua