В умовах пандемії всім доводиться діяти вперше, тому чимало рішень приймаються просто на ходу. Чи завжди вони правильні та виважені? Хочеться вірити, що так. Хоча точних алгоритмів дій немає. Особливо тих, що пов'язані з налагодженням економічної, фінансової та бізнесової діяльності в умовах карантину. На рівні держави вони все ще  не розроблені. Тому  на місцях доводиться діяти на свій розсуд. А ще -- виходячи із фінансових можливостей.

Хоча частина соціально відповідального бізнесу активно включилась у боротьбу з хворобою. Хтось купує медичне обладнання і засоби захисту, хтось допомагає продуктами пенсіонерам та інвалідам. Приміром, у Кам'янці-Подільському  називають підприємства "Преттль-Кабель" та  "ІМОПРЕТТ",  які для міської лікарні закупили шприци,  системи для інфузій,  розчин натрію хлориду та низку  медичних препаратів – загалом  на сто тисяч гривень. А готельний комплекс "Ксенія" допоміг із дизпаливом для  підвезення медичних працівників  до міста.  Приватні підприємці, віддаючи по 10--50 тисяч гривень, купили пульсоксиметри, монітори, засоби захисту і дезінфекції та багато іншого.

Так відбувається практично у всіх районах області: громади готують свою медицину до прийому хворих як можуть. Усі розуміють, спільну біду потрібно долати разом. Але попри це багатьох не залишає думка: як буде далі, на скільки вистачить фінансової міцності самих підприємців та бізнесу? З часом ці питання ставатимуть дедалі гостріше. І вже тепер потрібно шукати відповіді на них.

Влада намагається захистити свої підприємства

У Хмельницькому міська влада намагається з розумінням ставитись до проблем тих, хто зазнає збитків через запровадження карантинних заходів. Але підтримати грошима всіх неможливо, тому найперше  допомагає своїм комунальним підприємствам. І це зрозуміло, адже багато хто з них забезпечує життєдіяльність міста.  Серед них і КП "Електротранс". Транспортники   протягом останніх тижнів зазнають величезних збитків, перевозячи  мінімальну кількість пасажирів. Хоча б частково компенсувати їх вирішили з міського бюджету, передавши підприємству понад 4,6 мільйона гривень. Але знаходити такі суми непросто. Зокрема, ці кошти  початково були призначені для придбання  нових автобусів згідно з умовами фінансового лізингу. Стає зрозуміло, що від таких покупок тепер доведеться відмовитись.

П'ять кроків підтримки

Таку програму прийняли у міськраді. Ідеться про звільнення на час карантину від сплати за утримання торговельних місць, що розмішені на комунальному ринку "Ранковий", а таких  понад дві з половиною тисячі.

Звільнено від плати за оренду і тих, хто орендує комунальне майно. Під час карантину підприємці не платитимуть за розміщення відкритих майданчиків для харчування біля ресторанів та кафе.

Зупинення всіх цих платежів відбудеться  автоматично з 17 березня, коли була  зупинена діяльність сотень закладів.

Водночас міська рада збільшить суму для відшкодування відсотків під залучені кредити на інвестиційні проекти. З початку року було  використано  1,9 мільйона гривень більше як для двох десятків  підприємств.

Раніше виконком міськради повідомив про можливе  тимчасове звільнення розповсюджувачів зовнішньої реклами від плати за тимчасове користування місцями, що перебувають у комунальній власності.

Усі ці заходи, безперечно, мають підтримати працедавців та працівників. Однак стосуються вони насамперед комунальних підприємств. З іншими не все так просто.

Базари: одні працюють, інші зачинені

І насамперед це стосується підприємців, що торгують на ринках. Таких в області десятки тисяч. Практично з першого дня карантину в обласному центрі було закрито ринки промислових товарів. До цього часу  хмельницькі базари вважались одними з найбільших в країні. Тепер усе на них завмерло. Власники торговельних точок уже не можуть платити найманим працівникам. Та й самі опинились без заробітку. На півтора місяця -- це точно. Як далі -- невідомо. До того ж досі незрозуміло, чи будуть вони за час перерви платити базарні збори та обов'язкові податки. Адже все це чималі суми, і дрібним торговцям їх просто ніде буде взяти.

У цій ситуації продуктові базари певний час продовжували боротись за своє "життя". Спочатку їх закриття відтермінували  на кілька днів. Потім рішенням обласної комісії з питань ТЕБ і НС всі торговельні ряди закрили. Але  за пару днів їм знову дозволили відновити роботу. Щоправда зобов'язавши дотримуватися певних правил карантину.

Та дуже швидко з’ясувалося, що дотримуватися таких норм у місцях, через які протягом дня проходять тисячі людей, просто нереально. Тому вже наступного дня комісія знову закрила продуктові ринки. І знову... залишила ті, що торгують оптом.

Логіка така: населення не може залишитися без продуктів харчування, а дрібні магазинчики закуповують свій товар на ринках. Отже, вони мають працювати, хоча б оптові.

Те, що здається логічним для одних підприємців, видається абсурдним для інших. Наприклад, чому можна працювати ательє, але не можна перукарням. Чому відкриті СТО, але зачинені автомагазини...

Називаю всі ці факти зовсім не для того, щоб звинуватити місцеву владу у некомпетентності чи халатності. На місцях намагаються робити те, що можуть, і те, що вміють. І навряд чи хтось скаже, наскільки правильні ці кроки. Насамперед через те, що нікому в світі до кінця це не відомо.

Мусимо пройти цей шлях. І з помилками також, тут нічого не вдієш. Проблема в іншому: хтось мусить думати про завтрашній день, мислити масштабно, на перспективу, розуміючи, що карантин закінчиться, а життя продовжиться. Яке воно буде?

Хмельницький.

Фото kam-pod.gov.ua