На знімку: полковник Вадим Дорофєєнко з перших місяців у зоні бойових дій на сході України, де відповідає за розмінування територій. У короткі дні перепочинку він приїжджає на Волинь, аби віднайти і підняти із землі останки воїнів Другої світової. Фото зроблено 7 травня 2019 року на меморіальному військовому кладовищі поблизу села Мощена Ковельського району.

Братську могилу знайшов на своїй садибі, що на вулиці Шевченка, 12а, мешканець міста Ківерці Андрій Садовий. На захоронення він натрапив, копаючи для господарських потреб траншею. Побачивши кістяк, чоловік зателефонував до поліції, а ті, переконавшись, що захоронення давнє, у місцевий краєзнавчий музей. На місце страшної знахідки прибули члени пошукового загону «Відродження» на чолі зі своїм командиром полковником Вадимом Дорофєєнком.

Незважаючи на поранення, отримані в зоні бойових дій, і операцію по видаленню з ніг осколків мін, яка має відбутися незабаром, офіцер не лише організував пошукові роботи, але й працював зі своїми бійцями заступом. За деякий час їм вдалося відкопати останки дванадцяти воїнів.

Як вважає почесний краєзнавець України Геннадій Гулько, який того дня трудився на рівні з усіма, це захоронення бійців 200-ї стрілецької дивізії, якою в той час командував полковник І. Людников. Саме воїни цієї дивізії до 2 липня утримували тут залізничний вузол, у той час як розташований за 14 кілометрів від нього Луцьк фашистам вдалося захопити вже 25 червня. Найбільше відзначився в цих боях 648-й стрілецький полк, яким командував майор Алєксєєнков. Характер поховання свідчить, що у могилі знайшли вічний спочинок воїни, які лежали в розташованому поруч медсанбаті й померли від отриманих ран.

Пошук потрібно буде продовжити, оскільки на частині братської могили стоїть господарська споруда. Андрій Садовий обіцяє знести її, аби можна було підняти із землі і рештки інших захоронених бійців. Господарює він тут недавно і знахідка стала для нього страшною несподіванкою. Та попри все він з розумінням поставився до роботи пошуковців, сам активно включився до неї.

Вадим Дорофєєнко та члени його загону сподіваються на підтримку міської влади Ківерців. Адже потрібно до Дня перемоги завершити пошукові роботи і з почестями перезахоронити полеглих Героїв. Прикро, але на Волині майже немає могил загиблих у 1941 році воїнів. А того спекотного літа тут поклали голову на вівтар майбутньої перемоги тисячі тепер уже невідомих бійців. Честь і слава їм за цей подвиг.

Волинська область.

Фото автора.