Підібраний пожежниками на згарищі їжачок волає про допомогу.

На Полтавщині останнім часом різко збільшилася кількість пожеж на відкритих територіях. З початку року їх, за даними Головного управління ДСНС в області, зафіксовано вже понад 180. Саме такі відкриті пожежі тільки сухої трави й очерету злизали на площі більш як 440 гектарів.

І це при тому, що за такий само період минулого року таких загорань у регіоні виникло 23. Тобто майже стільки, скільки тепер, коли припікає сонечко, вогнеборці реєструють за одну добу! І не лише реєструють. На кожен такий виклик виїжджає щонайменше один екіпаж пожежників із автоцистерною, наповненою водою. А отже, витрачаються значні кошти та ресурси. Вогонь гасять, а він, уже в іншому місці, спалахує знову. В обласному центрі та інших містах, селищах, селах і довкола них.

Адже в абсолютній більшості випадків ідеться про суто рукотворні пожежі. Бо цілком свідомо підпалюють суху траву, бур’яни, листя, залишки торішньої рослинності працівники сільгосппідприємств, місцеві мешканці та відпочивальники. Не втомлюються робити це господарі приватних обійсть, котрі під час генеральних прибирань виносять накопичене в зимовий період сміття за паркан чи огорожу й мерщій дістають сірники...

Неважко здогадатися, що такі палії (найчастіше ними стають люди похилого віку, пенсіонери) не можуть контролювати своїх «домашніх» вогнищ. Тож полум’я перекидається на поля, луки, заплави річок, очерет, торфовища, сусідні господарські споруди й житлові будинки. У попередні роки на Полтавщині фіксували навіть випадки, коли у розведеному власними руками вогнищі згорали старенькі господарі...

Не кажучи вже про те, що у вогні та диму в пекельних муках гине живність — звірі, птахи, плазуни, комахи. Зрозуміло, що такі пекельні екологічні «бомби» руйнують верхній, найродючіший, шар ґрунту, нищать практично всю біоту, яка його створює. Та жодні переконання й аргументи на прихильників «палаючої чистоти» не діють.

Днями у Полтаві небайдужі мешканці міста викликали поліцію, коли побачили, як молода пара відпочивальників підпалила траву біля ставків у мікрорайоні Сади-2. Там вогонь швидко перекинувся на сухий очерет, із якого ледь устигла вискочити немолода жінка, котра ловила рибу... Коли згаданих паліїв — молодика та його супутницю — запитали, навіщо вони влаштували ту пожежу, почули таку відповідь: «Щоб молода трава швидше виросла».

Загорання, що за лічені хвилини перетворилося на суцільний стовп вогню, довелося ліквідовувати пожежникам. Та доки на те місце прибули викликані очевидцями правоохоронці, палії вже накивали звідти п’ятами, затримати їх не вдалося. Зрештою, як і в більшості таких випадків. Тож саме така безкарність провокує виникнення нових рукотворних пожеж на відкритих територіях.

Фото з сайту ГУ ДСНС в області.