Виконувач обов‘язків директора Державного бюро розслідувань (ДБР) Олександр Соколов, коментуючи подальше розслідування справ Майдану, наголосив на необхідності врахування слідчими підрозділами Бюро у своїй роботі рекомендацій моніторингової місії ООН.

«Для Державного бюро розслідувань як правоохоронного органу головним завданням є встановлення всіх осіб, причетних до злочинів, що мали місце під час масових акцій протестів Революції Гідності. Тому Бюро не може ігнорувати рекомендації міжнародної організації такого рівня і врахує їх у подальшій роботі», – цитує Олександра Соколова прес-служба ДБР.

У ДБР нагадали, що Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ), яка була розміщена в березні 2014 року для встановлення фактів та обставин і проведення співставлення заяв щодо порушення прав людини, які були вчинені у ході антиурядових демонстрацій і застосування у зв’язку з ними насильства, що мали місце у період між листопадом 2013 року та березнем 2014 року, у 2020 році надала у звіті свої рекомендації щодо розслідування вбивств під час акцій протестів на Майдані.

«Слідчі Управління з розслідування злочинів, вчинених у зв’язку із масовими протестами у 2013-2014 роках, Державного бюро розслідувань ознайомилися з цим документом, – повідомили у ДБР. – У ньому Моніторингова місія наголошує, що у розслідуванні 98 вбивств відсутній прогрес у провадженнях про вбивства 43 осіб».

Моніторингова місія, зокрема, рекомендувала Україні: забезпечити незалежне та неупереджене розслідування всіх без винятку вбивств, скоєних під час протестів на Майдані Незалежності у Києві; змінити процедуру заочного провадження, дозволивши переглядати вирок суду після затримання обвинуваченого; забезпечити явку в суд підозрюваних та обвинувачених, звільнених з-під варти.

«Голос України»