З різницею в 21 годину в Києві відбулися круглий стіл та прес-конференція на одну й ту ж тему — підсумки 2013 року в галузі освіти. Перший проводили громадські організації за участю голови Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради Лілії Гриневич, другу — очільник профільного міністерства Дмитро Табачник. У журналістів, які побували на обох заходах, виникло враження, що речники говорили про різні системи освіти. Надто кардинально відрізнялися оцінки громадських активістів та влади. Перші нищівно критикували ситуацію в школах і вишах, натомість в аналізі міністерства не знайшлося місця навіть для одного мінуса — лише здобутки.
Міністерство обіцяє 100 тисяч нових місць у дитсадках
За минулий рік в Україні створено понад 50 тисяч додаткових місць у дитячих садках. Протягом 2014-го планується організувати ще стільки само. Про це заявив міністр освіти і науки України Дмитро Табачник. «На виконання соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича «Діти — майбутнє України» нам поставлено завдання протягом 2013—2014 років створити 100 тисяч місць у дитсадках. І це буде виконано», — запевнив урядовець. Окрім цього, підбиваючи підсумки досягнень 2013 року, він виділив ухвалення Концепції профільної освіти, що впроваджуватиметься з 1 вересня 2018 року. Згадав міністр і про максимальне фінансування програми видання підручників — 243,2 мільйона гривень. На ці гроші надруковано 12 685 569 примірників навчальної літератури і, чи не вперше за роки незалежності, з’явилося 11 різних підручників шрифтом Брайля для дітей з вадами зору.
Серед особливих перемог міністерства також названо модернізацію 8004 спортивних майданчиків, 687 з яких — новобудови, а також факт незакриття жодного позашкільного закладу та запровадження уроків плавання.
Експерти лякають хронічним недофінансуванням
Утім, незалежні експерти в роботі профільного відомства бачать багато мінусів. Зокрема, як вже писав «Голос України», голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Лілія Гриневич назвала 2013-й роком виживання через поглиблення недофінансування освіти на місцях. «Аналізуючи проект бюджету на 2014-й, можемо сказати, що криза триватиме, — попередила голова комітету. — У формулу міжбюджетних трансфертів закладається вартість навчання учня 8800 гривень на рік, проте треба розуміти, що школяр коштуватиме органам самоврядування від 9,5 до 15 тисяч гривень. Визначаючи такий норматив, ми одразу створюємо проблеми для місцевих бюджетів і перекладаємо додаткове фінансування на батьківську кишеню. Власне, явище, коли батьки доплачують за утримання шкіл, призводить до поглиблення різниці в доступі до якісної освіти».
Розкритикували експерти й програму «Шкільний автобус». Нині не вистачає понад тисячі машин для дітей з віддалених сіл. Вирішити це питання влада мала б ще минулого року. Натомість торік їх купили вдвічі менше, ніж 2012-го, — 438 проти 900. Скільки автобусів закуплять цього року, поки що невідомо.
Ситуація з діаметрально різними оцінками ситуації в освіті нагадує закон діалектики про єдність і боротьбу протилежностей. Борючись, протилежності мають долати протиріччя. Чи вдасться це владі й громадськості, покаже час.
 
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.