Сьогодні, на превеликий жаль, настав час людей, які схильні до істеричних спалахів. Всі ті, хто день у день, протягом багатьох років, виношували в собі панічні настрої через курс долара, війну, небезпеку від астероїда та інших причин, у період пандемії коронавірусу перебувають у величезній небезпеці. Їх апокаліптичний сценарій набуває свого реального тлумачення. Весь світ сидить на карантині, людство виявилось не готовим до родинного спілкування 24/7, сім’ї руйнуються, спалах домашнього насилля, психологічне тероризування — ось світове сьогодення. Я дуже занепокоєна тим, що зараз відбувається, тим паче, щодня отримую листи від жінок, які перебувають в обсервації у різних куточках планети.

Вони всі пишуть про те, що карантин зруйнує їхнє життя раніше за вірус.

Давайте поглянемо на ситуацію очима пересічної родини. Весь час дорослий склад родини кудись поспішає, дітлахи також існують у режимі «тільки вперед», і ось — все зупинилося. Що робити білці без колеса? Вона починає бігати по клітці, їсти, спати, а потім альфа-особина починає показувати свою самість. Все це відбувається в ізольованих клітках наших осель. Питання що робити — недоцільне, краще сказати як зарадити руйнуванню сімей. Одразу пригадала вислів «всі щасливі сім’ї схожі між собою, кожна нещаслива сім’я нещасна окремо», мені здається, що він дуже сучасний.

Отже, я виокремила певний список дієвих порад, які допоможуть родинам зберегти мир та злагоду, перебуваючи у замкненому середовищі.

1. Ви повинні зрозуміти, що все, що відбувається в вашому житті — це тимчасові складнощі, на які ви не маєте жодного впливу. Це дає змогу поглянути на ситуацію з іншого боку.

2. Перестати очікувати на будь-що, окрім кваліфікованої медичної допомоги. Вірність, співчуття, допомогу по хаті (вставте все, що вважаєте за потрібне), ні на що не очікуйте, отже, не буде розчарування. Хіба ви розлютитесь на кущ смородини, якщо він не даватиме врожай?

3. Знайти час на себе — це стосується жінок. Підкреслюю, для себе коханої, тому що щаслива мати/дружина — щаслива родина та співіснування на час карантину.

4. Усмішка — це стосується всієї родини, особливо батьків. Діти повинні бачити усміхнених батьків — це робить їх щасливими і є запорукою гарної поведінки (чи не цього ми прагнемо у замкненому просторі).

5. Стеження за зовнішнім виглядом. Це особливо важливо для гарної половини. Якщо ви доглянуті та чисто вбрані, до вас із повагою буде ставитись чоловік. Це профілактика неповаги.

6. Волосся жінки повинно бути чистим і охайним, бо інакше це шлях до депресії. Психологи кажуть, якщо жінка перестає цікавитись станом свого волосся, її охоплює депресія.

7. Для продуктивного спів-існування треба розділити ваше приміщення на зони. Зона відпочинку, зона для роботи, зона для прийняття їжі.

8. Тайм-менеджмент, тобто на все свій час. Час для спілкування з дітьми, з чоловіком і наодинці. Час для роботи, роботи по хаті — це стосується кожного, хто мешкає на одній території. Суворе дотримання цих правил є запорукою безконфліктного мешкання.

9. Хатні справи — це камінь, через який виникає 80% суперечок. Жінки, припиніть бути перфекціоністками, все одно, крім вас, це ніхто не оцінить. Долучайте дітей у грайливій формі. Якщо пощастить, тоді чоловік теж не буде пасти задніх.

10. Готуйте їжу із задоволенням, навіть якщо у вас залишилась гречка.

11. Зробіть раз на тиждень свято. Святкуйте те, що ваша родина здорова. Це дасть відчуття, що ви один організм. Фантазуйте, сидячи разом за вбраним столом, про те, як зміниться найкраще ваше родинне життя.

12. Матусі, читайте уголос — діти будь-якого віку підсвідомо заспокоюються та притуляються до найкоханішої в світі людини. Це є жінка-берегиня. Хіба на таку можна кричати або підіймати руку? Ні.

13. Режим!!! Ранок починати так, як і до карантину, обід із бутербродами, спілкування за допомогою смс, вбрані, зібрані, із парфумом. Наприклад, напишіть чоловікові, щоб він приготував вечерю, бо ви маєте дуже важливу розмову з шефом. Нехай діти складають портфель і прямують у зону навчання. Спати теж у відведений час, принаймні, це дасть змогу чоловіку й дружині побути наодинці.

14. А тепер згадайте, як ви поводилися, коли ваші маленькі діти хворіли. Згадали? Ви сиділи біля ліжечка і молили, щоб з ними все було гаразд. Ви сиділи вдома разом з малечею, робили хатні справи. А зараз що? Всі здорові, всі поряд! Наостанок пригадаю ще один вислів: «Як би вам не було погано, пам’ятайте, могло бути набагато гірше».

Ірина КОТЛЯРЕВСЬКА, дитяча письменниця.