На знімку: Володимир Мовчанюк залишався на передовій навіть тоді, коли підрозділ йшов на ротацію.

37-річного бійця провели в останню путь у його рідному селі Андрушівка Погребищенського району на Вінниччині.

Командування підрозділу підготувало документи на нагородження сміливого воїна орденом «За мужність» (посмертно). Про це «Голосу України» повідомив військовий комісар Погребищенського району підполковник Юрій Гаврилюк. Незалежність держави захищав на Донбасі також молодший брат загиблого Олександр. Дістав важке поранення, після лікування демобілізувався.

Володимира Мовчанюка призвали під час четвертої хвилі мобілізації 2 лютого 2015 року. Після проходження підготовки служив у 57-й бригаді. Підписав контракт і залишався на сході до останнього дня. 30 березня під час служби на спостережному пункті на передовій загинув від пострілу снайпера.

Земляк загиблого Валерій Скомарвоський, волонтер, учасник АТО, неодноразово їздив на cхід у підрозділ, де служив Мовчанюк. Возив бійцям гуманітарну допомогу. Щоразу чув гарні слова на адресу бійця, якого називали сміливим. Найбільше його здивувала розповідь про те, як Володимир просився залишитися на «передку» навіть тоді, коли його підрозділ йшов на ротацію. Писав рапорт з проханням залишити і далі ніс службу. Майже всі п’ять років виконував завдання на передовій.

Служив на різних посадах. Був старшим навідником мінометного взводу. Командував відділенням кулеметників. У серпні 2018-го його призначили командиром гранатометного відділення протитанкового взводу роти вогневої підтримки.

Прощалися із загиблим з усіма військовими почестями. Провести в останню путь відважного захисника країни приїхали його побратими, які супроводжували в дорозі труну, ветерани АТО, односельці. Незважаючи на карантин, люди дотримувалися встановлених заходів, але віддали шану Мовчанюку.

— Війна забрала уже дев’ятого жителя нашого району, — розповів голова районної організації учасників бойових дій Микола Маценко. — У пам’ять про них створили в райцентрі музей. Тепер його експонати доповнимо розповіддю про Володимира Мовчанюка. Боляче розширювати стенд загиблих.

Висловлюємо глибокі співчуття рідним, близьким, побратимам Героя! Світла йому пам’ять!

Фото надано рідними Володимира Мовчанюка.