Щодо роботи церков у період карантину він заявив, що заборонив би всі місця, де можливі великі скупчення людей.

Це й зрозуміло, адже у масових скупченнях, особливо в закритих приміщеннях, найбільша ймовірність поширення інфекційних хвороб, які передаються повітряним і повітряно-крапельним шляхом. «Усі наші карантинні заходи спрямовані на розрив цієї передачі. Ми встановили певні правила відвідування закладів першої потреби: супермаркетів, аптек. Не повинно бути більше однієї особи на 10 квадратних метрів», — наголосив головний санлікар на одному з телеканалів.

Він розповів, що керівництво держави зустрічалося з керівниками церков і переконувало закрити доступ до храмів на час служби. За його словами, Вербна неділя показала, що більшість таки дослухалися.

— Порушення були, але безсистемні. Те, що люди збиралися біля церков, — тут вплинути можна хіба що силовими методами. А якби почали впливати силовими методами, то сталися б зіткнення, — сказав Віктор Ляшко.

Водночас він заявив, що як головний санітарний лікар він би заборонив і закрив усі місця, де можливі скупчення людей. Коментуючи питання стосовно того, що багато людей підтримують такі заходи, Ляшко висловив переконання, що є й ті, хто б зненавидів владу за такі кроки ще більше.

«Нині головне — самоізолюватися. Я закликаю усіх відсвяткувати Великдень вдома. Не їхати до своїх батьків. Навіть якщо руйнуються вікові традиції. У цей конкретний час це потрібно зробити», — наголосив заступник голови МОЗ. Він також розповів, що у його родині на Великдень завжди всі приїздили до батьків, утім, цьогоріч від такої традиції вони вирішили відмовитися.

Вл. інф.