На знімку: Ігор Кузьмак.

Громадське об’єднання запропонувало свої рекомендації міській раді та бізнесу.

Лідер цього об’єднання, архітектор та інженер Ігор Кузьмак уважає, що поєднання карантинних заходів з економічним спадом, яке фактично зупинило цілі сектори економіки, зробило цю кризу безпрецедентною.

Безпрецедентність теперішньої кризи полягає ще в тому, що через позаекономічні причини цілі сфери економіки зупинились. Грошам немає звідки потрапляти в економіку. Тому необхідна також реакція на державному рівні.

Міста та громади самі не зможуть подолати ці виклики.

Які кроки необхідно зробити? По-перше, переглянути видаткову частину міського бюджету. Та перерозподілити їх таким чином, аби, наприклад, задіяти до протидії пандемії львівський бізнес, оплачуючи його товари та послуги. Це абсолютно необхідна дія, адже в іншому випадку, з початком хвилі банкрутств, місто втратить платників податків та перспективу наповнення бюджету у подальшому.

Громадська платформа «Форум Львів і майбутнє» також пропонує міській раді ініціювати будівництво нового сучасного вірусологічного центру у Львові, яке може розраховувати у перспективі на підтримку держави та міжнародних партнерів.

По-друге, сам бізнес повинен переформатовуватись. Слід усвідомити, що світ ще довго не буде таким, як раніше. І саме зараз час змінити підходи до ведення справ, переорієнтуватись на нові ринки, де попит залишається високим. Криза — це привід задуматися над тим, що всім нам треба мінятись. А саме про те, що модель розвитку економіки Львова, як міста їстівного туризму, не є оптимальною. Будь-яке успішне та потужне місто повинно розвивати сучасну, екологічну, високотехнологічну промисловість. «Щоб всі ці пропозиції мали ефект, необхідні спільні дії влади та громадськості. Лише в синергії, у взаємодії бізнесу, громади, місцевої та центральної влади, можемо розраховувати на ефективну реакцію на кризу», — вважає Ігор Кузьмак.

Львів.

Фото з відкритих джерел.