Хоча дані про те, що сміття може викликати зараження коронавірусом, відшукати в інформаційному просторі не вдалося, проте для деяких населених пунктів проблема виявилася доволі гостра. Настільки, що на позачергову сесію Хмельницької обласної ради до найголовнішого питання про фінансування заходів під час пандемії довелось додати ще одне — депутат Микола Гнатюк звернувся до керівництва області та правоохоронних органів із запитом щодо заборони транспортування і розміщення твердих побутових відходів зі Львова на сміттєзвалищі міста Старокостянтинів. Запит підтримали більшість депутатів обласної ради.

Чужого не хочуть

Історія з львівським сміттям на Старокостянтинівщині триває вже не один рік — від часу комунальної кризи на Львівщині. Місцеві активісти довго боролися з тим, щоб чужий непотріб не звозили в область. Однак безуспішно.

А тепер Микола Гнатюк знову повідомив на сесії облради, що, попри карантинні заходи та режим надзвичайної ситуації, в область продовжують завозити відходи. І це викликає серйозну стурбованість у жителів райцентру, щоб часом із брудом не привезли і вірус.

Акції протесту з гаслами і плакатами, блокування проїзду вантажівок, звернення до правоохоронних органів — усе це вже було у Старокостянтинові. І нічого не принесло результату. Бо між Львівською та

Старокостянтинівською міськими радами свого часу було підписано документ, який і дав дозвіл на таку «співпрацю». Отже, одні позбувалися своєї проблеми, інші отримували можливість на цьому підзаробити.

Щоправда, запитання про те, хто і скільки заробляє на смітті, як звучали, так і досі звучать серед місцевих жителів. Але офіційних фактів підтвердження будь-якого криміналу ніхто не надав і досі.

Тепер ці запитання набули дещо іншого відтінку: чи не потрапить із таким вантажем в область ще й вірус?

Уже після згаданої сесії облради старокостянтинівські екологи та активісти прийшли до сміттєзвалища, щоб не допустити в’їзду на нього чужих фур. Дехто із протестувальників казав про те, що з-поміж іншого бачив використані засоби індивідуального захисту. У розміщеному в Інтернеті відео розповіли, що кожного дня до міста прибуває десь шість таких фур. І ніхто офіційно не досліджує, що в них. Натомість активісти кажуть, що бачили медичні маски і халати. А що, як на них збереглися хвороботворні віруси та мікроби? Де гарантія, що вітер чи птахи не рознесуть обривки по навколишніх населених пунктах?

Адже сьогодні всі живуть за доволі жорсткими правилами карантину, тож наражатися на небезпеку через сміття люди не хочуть. Тому головні вимоги протестувальників цього разу були звернені до депутатів Старокостянтинівської міськради, аби й ті заборонили ввезення такого вантажу.

Рукавички і маски у смітник не кидати

Для всіх актуальності набуло питання, що робити з використаними засобами захисту. Адже сьогодні їх тисячами використовують не тільки в медичних закладах, а й майже все населення. Якщо врахувати, що більшість виробів разові, то це гори відходів. І, як кажуть фахівці, вони небезпечні, бо після вживання їх навіть не варто торкатися руками.

Про те, що з ними робити, хмельничанам розповів офіс «Розумне довкілля. Хмельницький!». Порадили все використане складати в окремий пакет чи ємність і лише після цього викидати у смітник. А тим, хто має ознаки ГРВІ чи інші захворювання, варто було б ще й продезінфікувати їх перед тим, як викинути.

Чи скористаються такими порадами всі, сказати важко, адже проконтролювати процес неможливо. Усе залежатиме від сумління кожного. Але в міській раді переконані, що саме такі дії зможуть насамперед убезпечити працівників КП «Спецкомунтранс» від потенційного ураження вірусом. Та й усім містянам буде спокійніше, якщо з полігона ТПВ не розноси-
тиметься «уражений» бруд.

Що ж до медичних закладів, то для них діє чітка процедура утилізації використаних засобів захисту та інших медичних відходів, якої вони мають дотримуватися завжди.

А Хмельницька інфекційна лікарня, де лікуються хворі на COVID-19, усе, з чим вони мали контакт, повинна відправляти на утилізацію в село Осташки, що поблизу обласного центру. Там працює піч-інсинератор для спалювання медичних відходів. Звідти вірус не вислизне.

Під час карантину кожному важливо пам’ятати, що не варто боятися сміття. Важливіше бути в усьому акуратним і дисциплінованим.

Хмельницький.

Фото Хмельницької міськради.