Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності на засіданні в режимі відеоконференції рекомендував Верховній Раді ухвалити у другому читанні та в цілому урядовий проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо криміналізації вивезення (пересилання) через митний кордон України товарів протиепідемічного призначення» (реєстр. № 3271). За таке рішення проголосували 9 із 13 присутніх депутатів—членів комітету.

Законопроект передбачає доповнити Кримінальний кодекс статтею 2012 та встановити кримінальну відповідальність за вивезення (пересилання) у значному або великому розмірах через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю товарів протиепідемічного призначення, експорт яких підлягає ліцензуванню, або вивезення (пересилання) яких громадянами за межі митної території України не допускається.

Під час обговорення депутати наголошували, що такий законопроект треба було ухвалити ще перед початком епідемії коронавірусу, однак він діятиме не лише на період карантину у зв’язку з пандемією COVID-2019, а й для запобігання поширенню інших інфекційних хвороб, а також у разі повторних хвиль епідемії коронавірусу. Голова комітету Денис Монастирський, підсумовуючи дискусію, зазначив, що не всі фракції підтримують законопроект, тож його не можна вважати консенсусним. І за-пропонував перед винесенням законопроекту в сесійну залу зібрати представників фракцій для його узгодження.