На знімку: Під час лабораторного дослідження в одному з медичних закладів Маріуполя.

Фото прес-служби Маріупольської міської ради.

 

Про це йшлося на прес-брифінгу, який провели голова Донецької облдержадміністрації Павло Кириленко і директор департаменту охорони здоров'я Донецької ОДА Володимир Колесник.

На знімку: Голова Донецької облдержадміністрації Павло Кириленко.

Фото автора.

 

"25 квітня на Донеччині було зафіксовано 25 нових випадків зараження, з яких три в Бахмуті і 22 в Маріуполі, – сказав Павло Кириленко (на знімку 1). – У Бахмуті один із трьох випадків коронавірусу пов'язаний з перебуванням за кордоном.

28-річний чоловік повертався з-за кордону 18 квітня через Ягодин. Він їхав автівкою, в якій, як потім з'ясувалося, перебував ще один інфікований на COVID-19. Отже, медики нині не можуть достеменно назвати місце, де сталося інфікування. Два інші випадки у Бахмуті пов'язані з контактом із хворим на коронавірус. Одна з двох нових захворілих є працівницею медзакладу".

У Маріуполі з 22 нових випадків зараження 19 виявили у медпрацівників обласної лікарні інтенсивного лікування. Нині інфіковані медики частково перебувають на самоізоляції вдома, частково продовжують надавати допомогу хворим у відділенні (лікарі та медсестри). Епідеміологічне розслідування триває, вжито необхідних заходів, щоб локалізувати поширення вірусу.

"Обласна лікарня в Маріуполі, де трапилося інфікування, не була опорним медичним закладом для лікування пацієнтів з коронавірусом. Йдеться про життєву ситуацію, від якої не застрахований ніхто, – зазначив директор департаменту охорони здоров'я Донецької ОДА Володимир Колесник. – Зараження медиків сталося через ургентного хворого, який на момент госпіталізації не мав лабораторного підтвердження у нього COVID-19. Ургентний пацієнт був прооперований у відділенні, і лише на третій день після операції у нього підвищилася температура та з'явилася клінічна картина. Оскільки всі хворі з підозрами на пневмонію і з самою пневмонією проходять тестування на коронавірус, то захворювання було встановлено й у цього пацієнта. Триває тотальна перевірка всіх співробітників і пацієнтів, які перебувають у лікарні, методом ПЛР-тестування".

Директор департаменту охорони здоров'я також звернув увагу, що у всіх 19 інфікованих цього разу медпрацівників Маріуполя швидкі тести показували негативні результати. "Це свідчить про те, що експрес-тести ефективні, коли людина хвора від 5 до 7 днів. Усі виявлені випадки належать до легких, без клінічних проявів", – сказав він.

Учасники прес-брифінгу також повідомили, що на сьогодні обласна лікарня в Маріуполі повністю забезпечена засобами захисту. Найближчим часом лікувальний заклад отримає ще 390 багаторазових захисних костюмів.