Міжвідомча робоча група з реформування ДК «Укроборонпром», яка утворена на базі Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, 28 квітня провела перше від початку карантину засідання в режимі онлайн.

«Під час зустрічі учасники групи обговорили деталі проектів законів, від яких залежить трансформація концерну, законодавчі особливості створення секторальних корпорацій, юридичні ризики та правову рамку, необхідну для комплексного фінансового оздоровлення підприємств оборонної промисловості», — повідомляє прес-служба Укроборонпрому.

Як зазначив заступник гендиректора концерну Мустафа Найєм, робота над проектами законів щодо корпоратизації та особливостей діяльності оборонних підприємств концерну триватиме до кінця травня.

Група має напрацювати низку законодавчих актів, необхідних для трансформації Укроборонпрому та його фінансового оздоровлення. Йдеться насамперед про проект закону «Про корпоратизацію», який дасть змогу перетворити концерн та його підприємства-учасники на акціонерні товариства, а також законопроекти про реструктуризацію податкових боргів та фінансове оздоровлення підприємств оборонно-промислового комплексу.

У результаті реформи державний концерн «Укроборонпром» перестане існувати, а замість нього буде створено шість галузевих холдингів: ракетобудівної, авіаційної, авіаремонтної, бронетанкової, радарної та морської систем.

В основі холдингів будуть найпрогресивніші й найперспективніші підприємства концерну.

«Наприклад, до складу бронетанкового холдингу, під кодовою назвою «ZIMM», увійшли підприємства, які здійснюють ремонт, виготовляють компоненти, здійснюють дослідження та створюють кінцевий продукт. Такий собі повний виробничий цикл. Подібним чином буде створено й інші галузеві холдинги», — розповів у інтерв’ю «ОПК» заступник гендиректора Укроборонпрому та голова Офісу трансформації концерну Роман Бондар.

За його словами, концепція реформи має дві частини: кінцеву цільову модель трансформації та перехідну модель — те, як компанія працюватиме з моменту прийняття необхідного законодавства. Протягом двох років концерн відіграватиме роль «центру управління польотами». Команда ДК проведе корпоратизацію підприємств, здійснить оздоровлення проблемних активів, концентрує виробництва, реалізує надлишкове майно. У холдингах створять сучасну систему корпоративного управління, затвердять стратегію розвитку, програму капітальних інвестицій, продуктову лінійку, систему управління виробництвом та стандарти звітності. Після того як корпорації буде створено, роль та значення Укроборонпрому точно зміняться, вважає Бондар.

У концерні кажуть: реформувати неефективну систему корпоративного управління державними оборонними підприємствами неможливо без зміни законодавчої рамки: ухвалення змін до Закону України «Про особливості управління об’єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі» та прийняття нового закону «Про корпоратизацію підприємств ОПК». Сьогодні проекти законів перебувають на розгляді профільного комітету Верховної Ради, і реформа Укроборонпрому безпосередньо залежить від ефективності парламенту. За словами заступника гендиректора державного концерну, без прийняття цих законів строк створення корпорацій становитиме приблизно 2,5 року. З їх ухваленням — 6—9 місяців.

***

Днями Голова СБУ Іван Баканов провів робочу зустріч з генеральним директором державного концерну «Укроборонпром» Айварасом Абромавічусом, пообіцявши забезпечити прозорий, ефективний і вільний від корупції процес реформування військової промисловості, інформує офіційний сайт концерну.

Під час зустрічі Абромавічус звернув особливу увагу на можливі законодавчі труднощі й правові ризики. Він зазначив, що державне підприємство вперше в Україні залучає правоохоронні органи для своєї організаційної реформи.

«Ми будуємо нову оборонну компанію і секторальні корпорації на засадах прозорості, нетерпимості до корупції, фінансової підзвітності та чесної конкуренції. Цей підхід у підсумку має підвищити ефективність і конкурентоспроможність усього оборонного сектору держави», — підкреслив гендиректор Укроборонпрому. Зі свого боку очільник СБУ обіцяв надавати професійну допомогу для забезпечення ефективнішого та прозорішого реформування військових підприємств.