А також про готовність передати його до суду. Цього дня на брифінгу заступник генпрокурора Олексій Симоненко повідомив, що зібраних доказів достатньо для скерування до суду обвинувального акта. Однак батько загиблої та адвокати вважають, що справу до кінця не розслідувано й передавати її в такому вигляді до суду не можна.

«Незавершену справу передати до суду — це зняти із себе відповідальність, зняти відповідальність з СБУ, перекинути все на суд. А для суду явно буде недостатньо доказів. Я не знаю, чому це сталося. Не хочеться думати, що Мангеру вдалося якимось чином вплинути на Генеральну прокуратуру», — заявив батько херсонської активістки Віктор Гандзюк.

Після заяв Офісу генпрокурора про завершення однієї з найрезонансніших справ останніх років активісти кампанії «Хто замовив Катю Гандзюк?» у Києві й Дніпрі, незважаючи на карантин, провели одразу кілька акцій протесту проти суперечливої поспішності дій генпрокуратури та СБУ. Мовляв, зовсім нещодавно, наприкінці березня, сторона обвинувачення домоглася в Шевченківському районному суді Києва продовження терміну досудового слідства у справі Гандзюк до 29 липня. Таким чином, у слідства була змога ще як мінімум три місяці збирати докази... А поспішне завершення розслідування — це те, «чого вимагає від прокуратури вже тривалий час захист Мангера» — головного фігуранта справи. Так вважає правозахисниця й адвокат Євгенія Закревська. За версією слідства, замовником убивства Катерини Гандзюк є голова Херсонської облради Владислав Мангер. Він доручив Олексію Левіну, помічнику-консультанту депутата цієї самої ради, організувати завдання тяжких тілесних ушкоджень активістці, що привело до її смерті. Левін зі свого боку знайшов виконавців замаху, які облили 33-річну Катерину сірчаною кислотою біля під’їзду її будинку 31 липня 2018 року.

Учора відбулося засідання Тимчасової слідчої комісії у справі вбивства активістки Катерини Гандзюк. Воно проходило просто неба. Однак Офіс Генеральної прокуратури та Служба безпеки України його проігнорували. Про це повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці народний депутат України (фракція «Європейська солідарність») Вікторія Сюмар.

«Почали засідання ТСК у справі Гандзюк та інших активістів. Зібралися оперативно, через несподівану передачу справи до суду... СБУ і ГПУ не прийшли. Прямо написали, що ТСК у такому форматі не може гарантувати їм безпеку. Тому в них немає змоги прозвітувати про те, як держава Україна та відповідні органи гарантують безпеку українцям, особливо громадським активістам», — написала вона.

Пізніше стало відомо, що Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України щодо розслідування вбивства Катерини Гандзюк і нападів на інших активістів запрошує Генерального прокурора та Голову СБУ на засідання в четвер.

«Провести наступне засідання ТСК у комітетах Верховної Ради 30 квітня о 17:00. На засідання ТСК запросити Генерального прокурора Ірину Венедіктову, Голову СБУ Івана Баканова», — йдеться в рішенні ТСК, ухваленому за підсумками засідання в середу, передає «Інтерфакс-Україна». Також на засідання запрошено колишнього заступника генпрокурора Віктора Трепака.