Вони спрямовані на безперебійне надання телекомунікаційних послуг на період карантину, а також розташування технічних засобів телекомунікацій. Схвалення законів сприятиме розгортанню телеком-мереж, а також прискорить діджиталізацію країни та реалізацію проекту "Держава у смартфоні".

Перша законодавча ініціатива – це проект закону № 3409 щодо підтримки операцій операторів, провайдерів телекомунікацій з надання телекомунікаційних послуг безоплатно у період дії карантину та надзвичайної ситуації. Законопроект дозволить підтримати на державному рівні операторів та провайдерів, які під час карантину та надзвичайної ситуації в країні безкоштовно надають телекомунікаційні послуги закладам охорони здоров'я, працівникам цих закладів та особам, зареєстрованим в Електронній системі охорони здоров'я.

Згідно із законопроектом, державна підтримка включатиме в себе: 

–  звільнення від оподаткування податком на додану вартість обсягу безоплатно наданих телеком-послуг;

–  зменшення фінансового результату до оподаткування на суму телеком-послуг, наданих безоплатно закладам охорони здоров'я, працівникам цих закладів та особам, зареєстрованим в Електронній системі охорони здоров'я при оподаткуванні податком на прибуток;

–  звільнення від оподаткування збором доходів, які нараховуються як доходи від отриманих у вигляді телекомунікаційних послуг безоплатно; 

–  тимчасове звільнення від сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування фізичних осіб, які отримали телеком-послуги безоплатно. 

Наступний законопроект № 3410 – про внесення змін до Закону України "Про оренду державного та комунального майна" (щодо розташування технічних засобів телекомунікацій) врегульовує розташування технічних засобів телекомунікацій операторами та провайдерами на об'єктах інфраструктури, що перебуває в державній та комунальній власності (у законопроекті також ідеться про майно, що належить Автономній Республіці Крим).

У Комітеті Верховної Ради України з питань цифрової трансформації так пояснили потребу цього нормативного акта: "На сьогодні один об'єкт нерухомого майна державної чи комунальної власності, який використовується операторами та провайдерами для розташування технічних засобів телекомунікацій, може бути предметом двох різних договорів з різними суб'єктами: зі структурним підрозділом Фонду державного майна України чи із власником (володільцем) інфраструктури об'єкта доступу, – йдеться у повідомленні комітету. – Це призводить до стягнення подвійної оплати: орендної плати за договором оренди; плати за доступ для розташування технічних засобів телекомунікацій за договором доступу. Прийняття нормативного акта дозволить операторам та провайдерам укладати лише договір з доступу до інфраструктури з власниками (володільцями) інфраструктури, що перебуває в державній та комунальній власності, для розташування технічних засобів телекомунікацій для надання телекомунікаційних послуг".

Окрім того, Комітет з питань цифрової трансформації наполягає на якнайшвидшому розгляді парламентом ще трьох законопроектів: № 2654 щодо посилення захисту телекомунікаційних мереж; № 2043 щодо захисту інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах і № 2655 про хмарні послуги. 

"Захист наших громадян повинен бути на всіх фронтах. На передовій в окопах, де наші військові ризикують життям, у медичних закладах, де медики, які у боротьбі з коронавірусом ризикують своїм життям, – наголосив голова Комітету з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко. – Зв'язківці не виняток, у сьогоденних умовах, коли весь світ і наше суспільство працює віддалено, великі потоки оцифрованої інформації перемістились до цифрових мереж, та ще більше розтягнулись по всій країні. Наш обов'язок покращити захист цих мереж та інформації, яка передається в цих мережах, збільшити можливості з використання передових технологій".

На знімку: ID-картка у мобільному додатку "Дія".

Фото зі сторінок Міністерства та Комітету цифрової трансформації у Фейсбуці.