Минулими вихідними на вулицях міста спостерігалося масове (звичайно, порівняно з попередніми днями суворих обмежень) скупчення народу. Запрацювало багато закладів громадського харчування, офіційно стали доступні парки та сквери. Люди активно користувалися послугами салонів краси, перукарень і стоматологічних клінік, що знову відкрилися.

При цьому Міністерство охорони здоров’я оприлюднило нові правила роботи таких установ, що надають платні послуги, під час карантину.

Згідно з інформацією, опублікованою на сайті МОЗ, відвідувати стоматологію під час карантину можна тільки за попереднім записом і без супроводжуючих (крім супроводження дітей віком до 14 років, осіб з інвалідністю й людей похилого віку). Очікувати прийому — поза приміщенням. У стоматології повинні забезпечити відвідувачів антисептичними засобами, виміряти температуру. А працівники мають бути екіпіровані за правилами карантинного часу...

А от масові заходи повернуться на останніх етапах виходу з карантину, заявив на брифінгу головний санітарний лікар МОЗ Віктор Ляшко.

За його словами, насамперед розглядається питання введення на території України адаптивного карантину. «Пом’якшення відбуватимуться в тих областях, які відповідатимуть тим або іншим епідеміологічним показникам. 

Сьогодні серед таких показників розглядається питання кількості захворювань на 100 000 населення за останні 7 днів, завантаженість ліжкофонду в тій або іншій області, кількість тестувань за останній тиждень і, можливо, коефіцієнт приросту нових випадків коронавірусної хвороби», — пояснив Ляшко.

До масових заходів цілком можна віднести й відвідування великих торговельних центрів, у яких розташовані магазини, супермаркети техніки, кафе, дитячі майданчики, кінотеатри тощо. Їхнє відкриття можливе при зниженні кількості хворих на коронавірус і дотриманні власниками й відвідувачами торговельних центрів суворих правил безпеки. Про це повідомив голова КМДА Віталій Кличко. На його думку, великі торговельні центри треба відкривати після поновлення роботи метро. «Ми враховуватимемо динаміку поширення захворювання. Якщо епідемічна ситуація не погіршуватиметься, то відкриття торговельних центрів буде наступним етапом послаблення обмежень. Сподіваюся, що це відбудеться до кінця травня. Що і метро, і такі центри ми зможемо відкрити», — резюмував Кличко, передає прес-цент КМДА.