Довкола Київського зоологічного парку знову вирують пристрасті. Минулого тижня кілька співробітників звіринця поширили інформацію: зоопарк на межі катастрофи. Буцімто, мало того, що тварин не догодовують та погано утримують, так підприємство ще й не має коштів на оплату праці співробітникам і на купівлю спецодягу. У Київській міській державній адміністрації з реакцією не надто барилися. Вчора виконувач обов’язків голови КМДА Анатолій Голубченко особисто відвідав це комунальне підприємство: проінспектував умови утримання тварин, обійшов кормосклади... Не встиг хіба що зі співробітниками поспілкуватися. Зустріч із трудовим колективом переніс на суботу. Чи залишився задоволений побаченим — не зізнався. Та запевнив: у тому, що найближчим часом у зоопарку відбудуться кадрові зміни, сумнівів нема.

— Висновків поки що не можу зробити. Але зізнаюся: у мене давно була ідея проінспектувати саме зоопарк. Адже минулого року він не використав багато коштів, які було закладено для його розвитку, — пояснив А. Голубченко. — Уже неодноразово спілкувався з керівником зоопарку. Я йому пред’явив багато претензій. І я вважаю, що нам потрібно змінити директора. Щойно він вийде з лікарняного, ми з ним на цю тему поговоримо.

Анатолій Голубченко пояснив: основна претензія до нинішнього очільника звіринця полягає в тому, що той не зумів використати виділені кошти. Йдеться про понад 16 мільйонів гривень. Чиновник наперед заспокоює, мовляв, ці кошти насправді нікуди не зникли, просто не були використані. «Я дам команду, щоб сюди спочатку зайшов фінансовий аудит. Потім попрошу, щоб зайшов аудит трудових відносин. Тому що є скарги трудового колективу на невиконання директором умов трудового договору. Але в будь-якому разі я запропоную йому добровільно піти з посади», — сказав А. Голубченко.

Щодо умов утримання і годування тварин, то особисто оцінити їх якість А. Голубченко не наважився. Зізнався, що не є фахівцем з цих питань. Після того як оглянув заповнені склади кормів, холодильники з м’ясом та сіновал, сказав: «Я далекий від ілюзій, що тут все гаразд, що весь корм відповідає нормам, що тут не крадуть яблука... Але хотів би, щоб всі робили висновки об’єктивно: що побачили, те побачили... Я лише вчора прийняв рішення сюди приїхати. Не думаю, що за добу сюди все завезли. Протягом деякого часу ми сформуємо спеціальні групи, які проводитимуть перевірки без попередження... І тоді ми побачимо реальну картину».

Тим часом представники трудового колективу, які прийшли на зустріч із пресою та чиновником, запевнили: нині боргів з зарплати у них на підприємстві немає. Понад те, особливих претензій до директора звіринцю вони також не мають. Скаргу ж, про яку говорив А. Голубченко, мовляв, підписало тільки троє співробітників. Між іншим, одного з них — Богдана Швайку, який донедавна був заввідділом птахів і який через одну із соціальних мереж поширив інформацію про те, що у звіринці безлад, — кілька днів тому звільнили. І хоча в наказі серед офіційних причин значиться «систематичне невиконання без поважних причин обов’язків», чимало зоозахисників вважають це банальною помстою за те, що розповів правду. Одне слово, попри зиму в зоопарку вирують африканські пристрасті.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.